Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Garamszentbenedek - Hronský BeňadikSzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Varticska, Vartička

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Garamszentkereszttől DNy-ra, a 65-ös út mentén érjük el Garamszentbenedek (Hronsk� Beňadik) községet. A település felett D-re, a Varticska (Vartička) 284 m magas hegyfokán egykor kis erődítmény állt. Egyes vélemények szerint figyelőhely lehetett, mely a Garam völgyét vigyázta. A Borovszky féle monográfia is úgy ír róla, hogy „A Varticska dűlő egy hajdani őrtorony helyét jelzi”.

A helyszínen történt ásatásról, feltárásról nincs tudomásunk.

A kb 8 m átmérőjű platót 6-8 m széles és 1-1,5 m mély árok veszi körül. Az árok északi részét feltöltötték a néhány méterrel távolabb felépitett távközlési állomás épületeinek készítésekor.

A körítő árok déli részén egy kb 1 m széles, hídszerű feltöltés vezet a központi várdomb irányába.

A plató kb 3 m-el emelkedik az árok síkja fölé. A kis fennsík felszínén épületnyomokat nem láttunk.

Forrás:

Borovszky Samu szerk.: Magyarország vármegyéi és városai. Bars vármegye. Bp. 1903. /34. o./ 

/Karczag Ákos-Szabó Tibor/ 

GPS: É 48° 20.561 (48.342678)
K 18° 33.260 (18.554338)

INFORMÁCIÓK: Garamszentkereszttől DNy-ra, a 65-ös út mentén érjük el Garamszentbenedek (Hronský Beňadik) községet. A település felett D-re, a Varticska (Vartička) 284 m magas hegyfokán egykor kis erődítmény állt.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció