Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Újvásár - RybníkSzlovákiaFelvidékGömör-Kishont történelmi vármegye - Várhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Jolsva városától 15 km-re DNY-ra, Újvásár község határában, a Várhegyen Árpád-kori vár maradványai találhatók az erdő sűrűjében.

Az Újvásár (Rybník) falu északi részétől Szilistye (Slizké) falu felé vezető műúton 2 km-t megtéve nyugati irányba tartó erdei aszfaltútra fordulunk, mely az autók elől sorompóval le van zárva. Erről 600 m után letérve erdei ösvény visz Ny felé a Várhegy tetejére, ahol megpillantjuk a vár maradványait.

A kettős sánccal körülvett vár platójának átmérője kb. 20 m. A plató D-i részén egy 5 m átmérőjű bemélyedés látszik. A belső árok szélessége 9-10 m, mélysége a platótól számítva 5-7 m. A külső árok 12 m széles, mélysége a külső sánctól mérve 1-2 m.

A várat oklevelek nem említik, az itt található Árpád-kori cseréptöredékek alapján fennállása a XII-XIII. századra tehető.

GPS: É 48° 31.835 (48.530586)
K 20° 5.932 (20.098866)

INFORMÁCIÓK: Az Újvásár (Rybník) falu északi részétől Szilistye (Slizké) falu felé vezető műúton 2 km-t megtéve nyugati irányba tartó erdei aszfaltútra fordulunk, mely az autók elől sorompóval le van zárva. Erről 600 m után letérve erdei ösvény visz Ny felé a Várhegy tetejére, ahol megpillantjuk a vár maradványait.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció