Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KőszegMagyarországVas vármegyeVas történelmi vármegye - Óház

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

1991 és 1995 között tárták fel a 20 x 12.3 m-es méretű lakótornyot, a 8 x 7 m-es déli kaputornyot a hozzá csatlakozó déli-délkeleti várfal szakasszal. A kaputorony előtt, a nyugati oldalon egy széles, mesterségesen kialakított, sziklába vágott várárok húzódik, amely felett egykor felhúzható kapu ívelt át. A kapuemelő csigás szerkezetének csörlőkamrája épségben megmaradt.

1894-ben már végeztek itt régészeti kutatásokat. 1896-ban kilátót építettek a vártorony fölé, amely 1917-ben összeomlott.

A vár Óvár vagy Felsővár néven először 1248-ban szerepel írott forrásban. A feltárt régészeti leletek ( kerámia, fegyverek, sarkantyúk, lópatkók, érmék) egy része XI-XII. századi. A legtöbb tárgy azonban a XIII-XV.

századból való.

A kőszegi Felsővár virágkorából fenntmaradt egy határleírás /1354-ből/ amely megnevezi a lékai vártól a kőszegi Felsővárig vezető Lovag-gyalogutat, a Rohoncot és Kőszeget összekötő Várutat és a Felsővár vízellátását biztosító Várkútját.

A Felsővár eredetileg egy hatalmas kőtorony volt, amelynek azonban lehetett élőzménye, állhatott itt valamiféle castellum már a IX. században is. A korai keltezésnek fontos támpillére a leletanyag tanúságán túl, az Anonymus Gesta-jában olvasható "Guncil hídja" kifejezés. Ez nyílván azt a kőhidat jelenti, amely a vár kaputornya előtt állt. A kőtorony téglalap alakú volt, legalsó szintjén kétosztatú. A déli helyiség keleti harmadában épült a sziklába vágott, 11 m mély kifalazott vízgyűjtő (ciszterna), amelynek belső átmérője egy bécsi öl (189 cm). A torony déli végéhez egy félkörívesen záródó védművet építettek, minden bizonnyal a belső lépcső számára. A toronyvár legalsó szintjének nem volt ajtaja. Az első emeleti bejáratokhoz mind a nyugati, mind a keleti oldalon lépcső vezetett fel. E falépcsők védelmére mindkét oldalon, a toronyfaltól kb 2 méternyire, kő támfalat emeltek Az 1289. évi ostrom leírása alapján feltehető, hogy a várnak a kőtorony északi oldalán alagutas vészkijárata volt, ez azonban még nincs feltárva.

/Bakay Kornél/

GPS: É 47° 22.868 (47.381134)
K 16° 30.236 (16.503933)

Kőszegrő indul a Szabóhegy felé az az út, amelyen jó darabig fel lehet menni autóval az Óház irányában. Az Óház-tető alatt egy parkolónál végződik az út. Innen jelzett úton kb 40 perces közepesen nehéz túrával lehet feljutni a helyreállított várhoz. megközelítéshez szükséges térképek és adatok

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció