Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Krecsunesd , Karácsonyfalva - CrăciuneştiRomániaErdély és PartiumHunyad vármegye - Felső barlangvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A völgyhasadékban fekvő Krecsunesd (Karácsonyfalva, Cr�ciuneşti) községbe déli irányból, Füzesd felől érkezve a falu fölött balra, északnyugatra emelkedő 350 méter magas mészkőhegy sziklafalának közepe táján a figyelmes szemlélő már messziről megpillanthatja azon két, egymás fölött ásítozó barlangnyílást, melyek védőfalazata a 19. század végén még jól megfigyelhető volt. A védőfal a 16/17. században keletkezhetett, okleveles említése nem maradt fenn.

A Felső- és Alsó barlangerődnek nevezett üregeket a falu nyugati szélétől észak felé indulva közelíthetjük meg. Jelzetlen ösvényeken, legelőkön és gyümölcsösökön át jutunk a hegy közelébe. Innen kőfolyáson és sűrű bozótoson kell átverekednünk magunkat, de ezután kezdődik csak a kirándulás neheze, a sziklás hegyoldalra való felkapaszkodás.

A sziklafal felső harmadában található Felső-barlangba való bejutást már Téglás Gábor is veszélyesnek találta: „Egy pillanatnyi ingadozás, vagy eltévesztett lépés életünkbe kerülhet, mert az ötven méternyi szakadékból halandó ember ugyan ki nem szabadul ép kézlábbal soha.” A sziklapárkányon araszolva-egyensúlyozva érkezünk a barlang kelet felé néző, 3 méter széles bejáratához. A keskeny szájnyílású barlangot egykor lezáró, terméskőből rakott habarcsos kőfal ma már nincs meg, csupán egykori helye sejthető. A hegy gyomrába vezető járatok 60-70 méter hosszúságban követhetők, ezután a főág erősen összeszűkül.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 273-274.

Karczag Ákos-Szabó Tibor: Barlangváras kalandozások Erdélyben. Várak, kastélyok, templomok. 2007/4. 34.

 

GPS: É 46° 1.251 (46.020851)
K 22° 51.921 (22.865351)

A völgyhasadékban fekvő Krecsunesd (Karácsonyfalva, Crăciuneşti) községbe déli irányból, Füzesd felől érkezve a falu fölött balra, északnyugatra emelkedő 350 méter magas mészkőhegy sziklafalának közepe táján a figyelmes szemlélő már messziről megpillanthatja azon két, egymás fölött ásítozó barlangnyílást, melyek védőfalazata a 19. század végén még jól megfigyelhető volt.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció