Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Máda - MadaRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - barlangvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban az az ösvény, melyen kb. 400 métert gyalogolva könnyen megtalálható a barlang. Az előttünk magasodó sziklás hegyoldalban azonban nehéz távolról észrevenni nyílását, mivel részben a védőfal, részben pedig fák takarják el. A barlang szája a hegy lábától 40 méter magasan nyílik, ide jelzetlen ösvényen a kőtörmelékes, bokros hegyoldalon viszonylag könnyen fel lehet mászni. A 25 méter széles és 3 méter magas barlangszájat Téglás látogatásakor még teljes hosszában várfal zárta le. Ennek a falnak a középső, mintegy 11 méter hosszú szakasza 3 méter magasan máig fennmaradt. Déli végénél a falba vágott 1 méter széles ajtónyílás helye, illetve a habarcsban az ajtó lenyomata is észlelhető. A 0,8 méter vastag fal egyes részein a közelmúltból származó állagmegóvás nyomai, cementhabarccsal megerősített falrészek figyelhetők meg. A falban több lőrés, belső oldalán pedig a lövészek számára kialakított járószint maradványa látható.

A barlang védőfala a török korban keletkezhetett, oklevelek nem említik.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 295-296.

Téglás Gábor: Hunyad megyének a török világban szerepelt barlangerődítményei /Századok 1889 (23)

Karczag Ákos-Szabó Tibor: Barlangváras kalandozások Erdélyben. Várak, kastélyok, templomok. 2007/4. 35.


GPS: É 46° 0.469 (46.007816)
K 23° 7.599 (23.126654)

A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban az az ösvény, melyen kb. 400 métert gyalogolva könnyen megtalálható a barlang.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció