Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Erdőfalva - ArdeuRomániaErdély és PartiumJász-Nagykun-Szolnok vármegye - barlangvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Archívum
  • Térkép

A déli irányból vezető úton Erdőfalvára (Ardeu) érkezve a falu központjából már jól látható a községtől északra magasodó csipkézett sziklafal, mely számos üreget, hasadékot rejt magában. A szürkésfehér kőszirtek által szabdalt hegy felső részén, az egymással szinte összenőni látszó, süveg alakú sziklák egyikében hatalmas mélyedés, az erdőfalvi barlangvár ürege tátong.

Ott, ahol a templom mellett elhaladó műút 100 méter után balra fordul, térünk le úticélunk felé. Észak felől megkerüljük az északkeletre magasodó, a környező hegyeknél alacsonyabb sziklacsoportot. Tovább haladva, a bokrokkal, fákkal benőtt hegyoldalban érünk annak a szirtsornak a lábához, melyet az idősebb falubeliek „Raju” (Mennyország) néven ismernek. Itt északkeleti irányban, 800 métert kapaszkodunk fölfelé a meredek hegyoldalban, majd a barlang közelébe érve húsz perces sziklamászás következik. A veszélyekkel teli felkapaszkodás jutalmaként végül feltárul a fáktól részben takart, magas barlangszáj. Téglás idejében „az egykor szintén lőrésekkel felszerelt védműből öt méternyi épen áll még”. A várfal sajnos mára teljesen elpusztult, mindössze a bejárat melletti sziklában figyelhető meg egy ablakszerű, természetes nyílás. A bejárati csarnok meglehetősen nagy előtere kifelé meredeken lejt, mely a faldöntögetők munkálkodását és egyben a fal eltűnését is elősegítette. Beljebb egy 3,5 méter hosszú, 30 méter széles üreget találunk. A barlangvárnak okleveles említése nem maradt fenn, feltehetően a 16/17. században készült.

Irod:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012.  172.

Téglás Gábor: Hunyadmegyének a törökvilágban szerepelt barlangerődítményei /Századok 1889 (23)

Karczag Ákos-Szabó Tibor: Barlangváras kalandozások Erdélyben. Várak, kastélyok, templomok. 2007/4. 35.

/Karczag Ákos/

GPS: É 46° 2.145 (46.035755)
K 23° 8.494 (23.141562)

Erdőfalván, ahol a templom mellett elhaladó műút 100 méter után balra fordul, térünk le úticélunk felé. Észak felől megkerüljük az északkeletre magasodó, a környező hegyeknél alacsonyabb sziklacsoportot. Tovább haladva, a bokrokkal, fákkal benőtt hegyoldalban érünk annak a szirtsornak a lábához, melyet az idősebb falubeliek „Raju” (Mennyország) néven ismernek. Itt északkeleti irányban, 800 métert kapaszkodunk fölfelé a meredek hegyoldalban, majd a barlang közelébe érve húsz perces sziklamászás következik.

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
11OktVilonya - templom
10OktSzihalom - Árpádvár
08OktMecseknádasd - Schlossberg
07OktTorna - templom
06OktNógrádsáp - templom
03OktDivény - Balassa várkastély  ▪  Divény - Vár
Ajánlott látnivalók
templom
Cserénytemplom
Zsumberk vára, Ó-Zsumberk
Kekic DragaZsumberk vára, Ó-Zsumberk
Keresési előzmények
Erdőfalva - barlangvár