Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Erdőfalva - ArdeuRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - barlangvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

A déli irányból vezető úton Erdőfalvára (Ardeu) érkezve a falu központjából már jól látható a községtől északra magasodó csipkézett sziklafal, mely számos üreget, hasadékot rejt magában. A szürkésfehér kőszirtek által szabdalt hegy felső részén, az egymással szinte összenőni látszó, süveg alakú sziklák egyikében hatalmas mélyedés, az erdőfalvi barlangvár ürege tátong.

Ott, ahol a templom mellett elhaladó műút 100 méter után balra fordul, térünk le úticélunk felé. Észak felől megkerüljük az északkeletre magasodó, a környező hegyeknél alacsonyabb sziklacsoportot. Tovább haladva, a bokrokkal, fákkal benőtt hegyoldalban érünk annak a szirtsornak a lábához, melyet az idősebb falubeliek „Raju” (Mennyország) néven ismernek. Itt északkeleti irányban, 800 métert kapaszkodunk fölfelé a meredek hegyoldalban, majd a barlang közelébe érve húsz perces sziklamászás következik. A veszélyekkel teli felkapaszkodás jutalmaként végül feltárul a fáktól részben takart, magas barlangszáj. Téglás idejében „az egykor szintén lőrésekkel felszerelt védműből öt méternyi épen áll még”. A várfal sajnos mára teljesen elpusztult, mindössze a bejárat melletti sziklában figyelhető meg egy ablakszerű, természetes nyílás. A bejárati csarnok meglehetősen nagy előtere kifelé meredeken lejt, mely a faldöntögetők munkálkodását és egyben a fal eltűnését is elősegítette. Beljebb egy 3,5 méter hosszú, 30 méter széles üreget találunk. A barlangvárnak okleveles említése nem maradt fenn, feltehetően a 16/17. században készült.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 172.

Karczag Ákos-Szabó Tibor: Barlangváras kalandozások Erdélyben. Várak, kastélyok, templomok. 2007/4. 35.

 

GPS: É 46° 2.145 (46.035755)
K 23° 8.494 (23.141562)

Erdőfalván, ahol a templom mellett elhaladó műút 100 méter után balra fordul, térünk le úticélunk felé. Észak felől megkerüljük az északkeletre magasodó, a környező hegyeknél alacsonyabb sziklacsoportot. Tovább haladva, a bokrokkal, fákkal benőtt hegyoldalban érünk annak a szirtsornak a lábához, melyet az idősebb falubeliek „Raju” (Mennyország) néven ismernek. Itt északkeleti irányban, 800 métert kapaszkodunk fölfelé a meredek hegyoldalban, majd a barlang közelébe érve húsz perces sziklamászás következik.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció