Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Parospestere - Paroş , PeşteraRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - barlangvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

 

Pestere barlangvára 

Pestere egykor erődített barlangját a Déli-Kárpátok havasaiban, Parospestere határában kereshetjük fel. A Felsőszálláspataktól mindössze néhány km-re délre, a Paros-patak mellett fekvő Parospestere (Paroş-Peştere) község tulajdonképpen két nagyobb részből, az északra eső Parosból és a hozzá 2,8 km-re délre fekvő Pesteréből áll. A falu délkeleti szélén magasodó, kúp alakú sziklában találjuk az egykor lőréses fallal megerősített pesterei barlangvárat (Gura Cetăţii).

A barlang használata a történelem előtti időkig nyúlik vissza: a közelmúltban az alját borító törmelékes üledékrétegben a régészek jelentős őskori leletanyagot találtak. A barlangszáj kőfallal való megerősítése a török időkhöz köthető, és ezután egészen a Rákóczi szabadságharcig ide húzódott be vész idején a környék népe. Utoljára a Karl Tige báró serege által megostromolt és elfoglalt felsőszálláspataki várkastélyból kitört menekülők egy része rejtőzött el itt. 

Egy 1889-es leírás szerint a barlang „ívezetes nyílásában pár lőréssel szemlélhető meg az elfalazás maradványa”. A nyugat felé nyíló, igen impozáns barlang védőfalát a helybéliek a 19. század során sajnos teljesen elhordták. A barlang mélyéből egy állandó vízkifolyású forrás tör elő, ezért a járatok részben víz alatt állnak. A patakágyba helyezett köveken lépkedve juthatunk a barlang belsejébe. A bejárat után a barlang összeszűkül és egy kb. 15 méter széles üregbe vezet, amelyből elkeskenyedő járatok indulnak a hegy belsejébe. Az északkeleti irányú járatból tör elő a már említett nagy vízhozamú forrás, a délkelet felé benyúló járatba pedig barlangász felszereléssel lehet beljebb jutni. 

Források:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 373.

Karczag Ákos – Szabó Tibor: A Hátszegi-medence várai. Várak, kastélyok, templomok. 2008. 5. sz. 40-41.

GPS: É 45° 28.327 (45.472111)
K 22° 57.834 (22.963900)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció