Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Parospestere - Paroş , PeşteraRomániaErdély és PartiumHunyad vármegye - barlangvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép

Vármegye: Hunyad 

Ország: Románia 

Régió: Erdély és Partium 

Helységnév 1: Parospestere 

Helységnév 2: Paroş 

Helységnév 3: Peştera

Pestere barlangvára 

Pestere egykor erődített barlangját a Déli-Kárpátok havasaiban, Parospestere határában kereshetjük fel. A Felsőszálláspataktól mindössze néhány km-re délre, a Paros-patak mellett fekvő Parospestere (Paroş-Peştere) község tulajdonképpen két nagyobb részből, az északra eső Parosból és a hozzá 2,8 km-re délre fekvő Pesteréből áll. A falu délkeleti szélén magasodó, kúp alakú sziklában találjuk az egykor lőréses fallal megerősített pesterei barlangvárat (Gura Cetăţii).

A barlang használata a történelem előtti időkig nyúlik vissza: a közelmúltban az alját borító törmelékes üledékrétegben a régészek jelentős őskori leletanyagot találtak. A barlangszáj kőfallal való megerősítése a török időkhöz köthető, és ezután egészen a Rákóczi szabadságharcig ide húzódott be vész idején a környék népe. Utoljára a Karl Tige báró serege által megostromolt és elfoglalt felsőszálláspataki várkastélyból kitört menekülők egy része rejtőzött el itt. 

Egy 1889-es leírás szerint a barlang „ívezetes nyílásában pár lőréssel szemlélhető meg az elfalazás maradványa”. A nyugat felé nyíló, igen impozáns barlang védőfalát a helybéliek a 19. század során sajnos teljesen elhordták. A barlang mélyéből egy állandó vízkifolyású forrás tör elő, ezért a járatok részben víz alatt állnak. A patakágyba helyezett köveken lépkedve juthatunk a barlang belsejébe. A bejárat után a barlang összeszűkül és egy kb. 15 méter széles üregbe vezet, amelyből elkeskenyedő járatok indulnak a hegy belsejébe. Az északkeleti irányú járatból tör elő a már említett nagy vízhozamú forrás, a délkelet felé benyúló járatba pedig barlangász felszereléssel lehet beljebb jutni. 

 

Források:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 373

Karczag Ákos – Szabó Tibor: A Hátszegi-medence várai. Várak, kastélyok, templomok. 2008. 5. sz. 40-41.

Téglás Gábor: Hunyadmegyének a törökvilágban szerepelt barlangerődítvényei. Századok. 1889. (23).19-29

Részlet az alábbi munkából: 

Téglás Gábor: Hunyadmegyének a törökvilágban szerepelt barlangerodítményei Századok. 1889 /23./ 19-29

GPS: É 45° 28.327 (45.472111)
K 22° 57.834 (22.963900)
Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
10SzeptNagyváty - Nagyváty  ▪  Belaj - Stari Grad  ▪  Knin - Vár  ▪  Lepoglava - Pálos kolostor  ▪  Todorovo, Todorovó - Novi grad, Újvár, Todor grad  ▪  Malomvíz - templom  ▪  Parospestere - barlangvár  ▪  Bellye - Savoyai kastély  ▪  Muzsla - Csenkepuszta, Čenkov  ▪  Ilinci - Vár  ▪  Diklenica - Vár  ▪  Bribir - Vár  ▪  Csernik - Gracsanica, Gračanica  ▪  Benkovac - Cogoljvár  ▪  Medurača - Megyericse  ▪  Nagykemlék - Nagykemlék  ▪  Kotor - Vár  ▪  Brassó - Fellegvár  ▪  Tihany - Csúcshegy
08SzeptBudetin - Vár
31AugVárna, Óváralja - Óvár
30AugBozók - Vár
29AugGyula - Vár
28AugJászapáti - templom
27AugSztrecsény - Sztrecsény
Ajánlott látnivalók
Kantavár
PécsKantavár
Susedgrad, Szomszédvár
ZágrábSusedgrad, Szomszédvár
Keresési előzmények
Parospestere - barlangvár