Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Erked - Arkeden - ArchitaRomániaErdély és PartiumUdvarhely történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor keleti részében fekvő Erked (Archita) falu határában lévő, alig ismert középkori várral Kurt Horedt foglalkozott részletesebben. A várról ugyan írásos említés nem maradt fenn, Horedt azonban az általa végzett 1949-es szondázó ásatás nyomán megállapította, hogy a kis erősség fennállása a késő középkorra valószínusíthető.

A község északi szélén, az erődtemplomtól északra található a vasúti megálló. Ettől nyugati irányba, kb. 300 méterre egy réten halad az a földút, amely a vasút déli oldalán emelkedő, észak-déli irányú várhegy aljához vezet. A várhegy északi nyúlványát két egymást követő árok választja el a hegy déli részétől. A vár területének keleti, nyugati és északi részét meredek hegyoldal határolja, itt nincs is erődítés, azonban a két, gerincet átvágó árok jól látható, szélességük 2- 3 méter , mélységük 0,6- 0,8 méter . A hegygerincen észak felől dél felé haladva az első árkot az északi hegyfoktól kb. 80 méterre találjuk, majd további 40 méterre dél felé következik a második árok. Az árokból kidobott földből emelt sánc mára erősen lepusztult. A belső sánc kb. 30 méter hosszú, a külső 40 méter , amely a déli végén kissé behajlik. A vár területén egyéb, erődítésre utaló nyomok nem láthatók.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 174.


GPS: É 46° 11.242 (46.187366)
K 25° 4.268 (25.071138)

A község északi szélén, az erődtemplomtól északra található a vasúti megálló. Ettől nyugati irányba, kb. 300 méterre egy réten halad az a földút, amely a vasút déli oldalán emelkedo, észak-déli irányú várhegy aljához vezet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció