Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szibiel - Budenbach - SibielRomániaErdély és PartiumSzeben vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szibiel

Nagyszebentől keletre, a Szebeni-havasok északi lábánál, a Szibieli-patak mellett települt Szibiel (Sibiel) község. Várának romja a falu határában magasodó 1098 m magas Vârful Zidului csúcsán kereshető fel. A Szibiel-patak mentén haladó hegyi úton a sárga kör jelzést követve, 6 km-es gyaloglással juthatunk falai alá.

A régebbi szakirodalom az oklevelekben is említett erdélyi Salgó várát általában Orlát területére helyezte. A román és magyar kutatók többsége (Hermann Fabini, T. Octavian Gheorghiu, Aurel Decei, Dénes József, stb.) ma már amellett foglal állást, hogy Salgó vára a Szibiel feletti hegycsúcson lévő romokkal azonos.

Salgó királyi várként épült fel valamikor a 13. század második felében. A tartományúri harcok során, Kán nb. László vajda fiainak uralma idején Talmácsi Konrád fiai, Miklós és János birtokolták. Tőlük 1322-ben cserével szerezte meg a várat I. Károly király (1307-1342) tartozékaival, Szászsszékessel, Omlással, Feketevízzel, Váraljafaluval, valamint öt más román településsel együtt. A király 1324-ben, mint a hűtlen Konrád fia János egykori várát, adományozta oda Kácsik nb. Szécsényi Tamás erdélyi vajdának. Ezután az erődítményt többé nem említik.

A kelet-nyugati irányban elterülő, ovális alakú vár északnyugati sarkában található az erősség központi részét képező, kör alakú torony. Romja belül 2,5 m magas, külső oldalát az idők folyamán a kőtörmelék szinte teljesen feltöltötte. A plató szélén a torony falaiból kiinduló kerítőfal fut körbe. A egyenes vonalban keleti irányba induló északi várfal maradt fenn a legjobb állapotban, mintegy 3-4 m magasságban. A torony melletti szakaszon egy kitöredezett ablaknyílás is megfigyelhető benne. A várkapu helye vitatott, feltehetően a vár délnyugati sarkában lévő elpusztult falszakasz helyén állt. A vár közepén beomlott ciszterna maradványa látható, melyet 1938/39-ben tártak fel. E ciszterna helyén napjainkban sajnos már csak alaktalan gödör tátong a beledobált kő és föld, valamint a kincskeresők vandál pusztításai miatt. A várat kívülről egy 6-7 m széles mesterséges árok veszi körbe, mely most is jól kivehető. A délnyugati oldalon, kb. 10 méterrel alacsonyabb szinten még egy mesterséges árok figyelhető meg.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 440.

GPS: É 45° 44.911 (45.748520)
K 23° 53.140 (23.885672)

Információk: Nagyszebentől keletre, a Szebeni-havasok északi lábánál, a Szibieli-patak mellett települt Szibiel (Sibiel) község. Várának romja a falu határában magasodó 1098 m magas Vârful Zidului csúcsán kereshető fel.

A Szibiel-patak mentén haladó hegyi úton a sárga kör jelzést követve, 6 km-es gyaloglással juthatunk falai alá.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció