Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

LotrioaraRomániaErdély és PartiumSzeben történelmi vármegye - Latorvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Latorvár 

Vármegye: Szeben 

Ország: Románia 

Régió: Erdély és Partium 

Helységnév 1: Lotrioara 

Lator-vár

Nagytalmácstól délre, 10 km-re, a Vöröstoronyi-szorosban, Lotrioara falu közelében, az Olt és a Lator-patak (Lotrioara) összefolyásánál megszakad az Olt völgyét nyugatról kísérő hegyvonulat. Itt, a hegygerinc utolsó, keleti kiemelkedésén állt a középkorban Lator-vár. Valószínűleg még a 14. században építhették, első említése azonban csupán 1407-ből való, ekkor Lack Jakab erdélyi vajda várnagyát, Lengyel Mihályt említi egy oklevél. 1419-ben Csáki Miklós vajda várnagyát említik a várral kapcsolatosan. Később is az erdélyi vajdák tisztségéhez tartozó határvár volt, egyben Talmács tartozéka. V. László király 1453-ban, mint romos várat a hét szász székhez csatolta, de meghagyta annak helyreállítását. Ez feltehetően nem következett be, a várról később már nem emlékeznek meg a források.

A várnak az 1930-as évek óta már a helye sincs meg, a hegyet ugyanis az 1900-as évek elején nyitott kőfejtő alaposan megcsonkította, és ennek során a hegytető is elpusztult. Bár a hegyfok déli oldalát és a hegy csúcsát elbányászták, az északi oldalról érkező látogató úgy érzékeli, hogy a várhegy ma is érintetlenül áll. A vár egykori maradványairól fénykép vagy alaprajz nem maradt fenn, csupán az emléke él tovább. 

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012.  117.


Engel Pál: 

Magyarország világi archontológiája 1301-1457 

(Budapest, 1996)


GPS: É 45° 33.614 (45.560230)
K 24° 15.545 (24.259083)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció