Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Illyéd - IlidiaRomániaBánságKrassó-Szörény történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Illyéd (Ilidia) község az egykori Krassó vármegyében, a Bánság DK-i részében, a Szörényi (Bánsági) Érchegység DNy-i lábánál az Illadiai-patak mellett fekszik. A mai faluközponttól északkeletre, kb 150 m-re találjuk a templomromot és a sáncokat.

A kiásott templom alapfalai láthatóak. A templomhajó hossza kb 22 m hosszú, szélessége 10 m. A négyszögzáródású szentély keletelt.

A templomot körülvevő kelet-nyugati irányban ovális alaprajzú földsánc mérete 45 x 30 m. A sáncok relatív magassága 1,5 - 2 m között változik.

A templom és sáncok együttese az ásató régész szerint a 13-14. századból származik.

Ajánlott irodalom:

�eicu, Dumitru: Banatul montan �n evul mediu / Timişoara, 1998/

GPS: É 44° 58.258 (44.970963)
K 21° 42.025 (21.700411)

13 - 14. sz.-i templom és földsáncok Oravicabánya (Oraviţa) kisváros délnyugati végénél indul dél felé az Illyédre (Ilidia) vezető rossz minőségű út. Oravicabánya szélén már célszerű elkezdeni a kérdezősködést, mert a környékbeli mellékutakon útbaigazító táblákat nem találni (2005)

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció