Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Illyéd - IlidiaRomániaBánságKrassó-Szörény vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Illyéd (Ilidia) község az egykori Krassó vármegyében, a Bánság DK-i részében, a Szörényi (Bánsági) Érchegység DNy-i lábánál az Illadiai-patak mellett fekszik. A falutól DK-re, a határban emelkedő 659 m magas hegyen állnak az oklevelekben is említett Illyéd várának maradványai.

Építése Kán nb. Lőrinc erdélyi vajdának tulajdonítható, aki 1248-ban itt keltezi oklevelét. Fia, „Csete” Lőrinc szörényi bán, krassói és kevei ispán volt és 1277-ben Illyéd mellett szerzett birtokot. Ennek fia, Lőkös 1308-ban bekövetkezett halála folytán szállhatott a vár a királyra. 1312-ben királyi vár, 1325-ben Szeri Pósa, 1382-ben Domokos fia Miklós a várnagy. 1360 után a krassói ispánság tartozéka. 1429-35 a német lovagrend kezén volt. Engel Pál szerint 1437 utáni sorsa ismeretlen. Kiss Gábor és más kutatók azonban úgy tudják, hogy a vár akkor pusztult el, mikor 1551 őszén Martinuzzi György hadnagyától, Palatics Jánostól elfoglalta a török.

A várat a helybeliek manapság „Mária Terézia vára” néven ismerik, feltehetően valamely régi, helyi monda alapján.

Nem Illyédről, hanem Szakalár (Socolari) faluból célszerű felkeresni. Utóbbi településtől K-re, 3,5 km-re található a várrom, mely egy É–D-i irányú sziklás hegytetőn fekszik.

A D–DNy-i lankásabb rész kivételével szinte megközelíthetetlenül meredek sziklafal védte egykor az erősséget.

Bejárata a D-i oldalon lehetett, ahol lefaragott sziklás felület figyelhető meg. Egy kb. 30 m hosszú falmaradvány és egy négyzetes alaprajzú, 5 x 5 m-es torony alapfalai maradtak fenn a DNy-i oldalon. Feltehetően a vár É-i részén, a kissé magasabban fekvő platón lehetett a belső vár, bár e helyen falmaradványok jelenleg nem láthatók. Itt találjuk viszont az 5 x 5 m-es sziklába vájt ciszternát, melynek mélysége ma is 4 m.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 237.


GPS: É 44° 56.147 (44.935780)
K 21° 46.459 (21.774321)

(Szakalár községtől keletre) Oravicabánya (Oraviţa) kisváros délnyugati végénél indul dél felé az Illyédre (Ilidia), majd onnan Szakalárra (Socolari) faluba vezető rossz minőségű út. Oravicabánya szélén már célszerű elkezdeni a kérdezősködést, mert a környékbeli mellékutakon útbaigazító táblákat nem találni (2005). Mivel a Szakalár melletti hegyekről nincs modern térkép, a faluban keressünk vezetőt, aki megmutatja az utat a várhoz. A rom meglehetősen távol fekszik a Szakalártól, jelzett utak nincsenek, a maradványok távolról nem látszanak, ezért nem javasoljuk a vezető nélküli keresgélést. A megadott GPS adatok azonban segítenek.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció