Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Reketyefalva - RăchitovaRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Reketyefalva vára

A Ruszka-havasok Sztrigy (Strél) hegysorában a Csulai-patak. mellett fekszik Reketyefalva (R�chitova) község. A falutól D-re, kisebb dombon található a falu középkori vára vagy inkább megerősített őrtornya.

A helységet 1360-ban poss. Reketya, 1404-ben Rekechye, 1438-ban Rehethye, 1505-ben Reketthyes néven említik az oklevelek, ezekben azonban a toronyról nem esik szó. Az újabb kutatások szerint a torony fennállása a 14-16. század közé tehető, építtetői pedig feltehetően a Demsusi kenézek Musinai ágához köthetők.

A négyszintes, négyzetes alaprajzú torony északi oldalát földrengés pusztította el, más oldalain azonban nagyszerűen megfigyelhetők ablakai, szintviszonyai. A tornyot egykor palánk és árok is védte, amely még szintén jól látható a helyszínen.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 382.

 

GPS: É 45° 36.078 (45.601307)
K 22° 44.876 (22.747936)

Információk: A Ruszka-havasok Sztrigy (Strél) hegysorában a Csulai-patak. mellett fekszik Reketyefalva (Răchitova) község. A falutól D-re, kisebb dombon található a falu középkori vára vagy inkább megerősített őrtornya.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció