Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kukuis, Kakucs - CucuişRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - Kolnik, Colnic

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A közigazgatásilag Ósebeshelyhez tartozó Kukuis (Cucuiş) településtől keletre, 1,5 km-re, a 626 m magas Kolnik-hegy (V�rful Colnic) csúcsán található várról okleveles adatot nem ismerünk. Területén 1993-ban rövid, tájékozódó jellegű ásatást végeztek. Ennek során a várat észak-déli és kelet-nyugati irányban teljes hosszában kutatóárokkal vágták át. Belső épületekre nem bukkantak és olyan leleteket sem találtak, mely pontosan meghatározhatná a vár használatának idejét. Az erődítmény keletkezése a régészek szerint a 13. századra tehető, talán még a 14. században is fennállt.

Bár a vár helyszíne jelenleg fákkal és bokrokkal van benőve, viszonylag jól áttekinthető. A vár körül védőárok és sánc nem készült, a meredek lejtő ezt nem tette szükségessé. A hegy egyenlőtlen felületű platójának szélén szabálytalan alaprajzú kerítőfal húzódott, melynek földdel fedett vonulata jól megfigyelhető. A feltárás során a déli és délkeleti oldalon több helyen felszínre került a védőfal maradványa, mely a nyitva hagyott kutatóárkokban most is látható.

A vár keleti oldalán lévő, kb. 30 méter hosszú és 2-3 m széles terasz valószínűleg a felvezető út maradványa, mely a vár délkeleti sarkához vezetett. Az itt végzett régészeti kutatás során nem sikerült meglelni a várkapu helyét, mindössze egy tompaszögben megtörő, 5 méter hosszúságú falszakasz került napvilágra.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 277-278.

 

GPS: É 45° 46.296 (45.771606)
K 23° 17.789 (23.296480)

Kukuistól keletre kb 3 km-re, a Colnic-hegyen találjuk a vár romjait. Fogadjunk vezetőt !

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció