Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bosoród - BoşorodRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - Vereskő, Vöröskő, Piatra Roşie

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Vereskő várának romjai Bosoród (Boşorod) községtől délkeletre 7 km-re, egy 823 m magas sziklás csúcson állnak.

Már a dákok idején is fontos erődítmény állt itt, mely a Kudzsiri-havasok szívében fekvő fővárosba, Sarmizegetusa regiába vezető utat vigyázta. A hegy platóján kialakított, négyszög alakú felső várat a sarkokon négy belső torony védelmezte, egy pedig a legtámadhatóbb keleti fal közepén állott. A keleti hegyoldalban elterülő, négyszög alaprajzú alsó vár keleti sarkaiba szintén tornyokat építettek. Ez a vár egészen a rómaiak mindent elsöprő 105/106-os támadásáig használatban volt. A romok között 1949-től elkezdődött feltárások során azonban nemcsak a dák múltat idéző falak és leletek kerültek napvilágra, hanem olyan habarccsal kötött kőfalak is, melyek azt mutatják, hogy a dák romokat felhasználva a középkorban ismét felépítették a várat. Az itt talált edénytöredékek és kőfalmaradványok a vár újjáépítését az Árpádok idejébe, a 13. századra helyezik. A 14. századi leletek hiánya azt mutatja, hogy ekkorra a várat feltehetően már elhagyták. Az alsó vár keleti oldalán, a felső várba vezető úttól balra egy rövid szakaszon a habarccsal készült középkori fal alapja 3-4 m hosszan és kb. 30 cm magasan jelenleg is látható. Másutt már nem emelkedik a földfelszín fölé, csupán terepalakulatai és a rajta heverő kőtörmelék észlelhető.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 127-128.

Karczag Ákos-Szabó Tibor: A Kudzsiri-havasok dák várai. (Várak, Kastélyok, templomok folyóirat 2007/3. száma)  

 

GPS: É 45° 36.158 (45.602638)
K 23° 8.854 (23.147564)

Bosoródtól dél felé haladva az erdei úton Lunkágy /Luncan/ település déli végénél elhagyjuk a kis magazin mixt-et, majd az úton tovább haladva , az út bal oldalánál levő vadászháznál megpillantjuk a "Piatra Roşie" útjelző táblát. Itt balra (keletre) fordulva áthajtunk a vadászház melletti kis hídon és keleti irányba haladva kb 2 km-re, balra feltűnik a vöröses kőzetből álló Vereskő /Piatra Roşie/ hegy. Északnak fordulva rövid szerpentinút vezet fel a csúcs alá, ahonnan a várba gyalogút indul. A vár területén a legjobban megfigyelhető részek dák koriak, de a keleti oldalon, a külső várban megtalálhatjuk a középkori használatra utaló habarcskötésű falak maradványait is.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció