Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Cód - SaduRomániaErdély és PartiumSzeben vármegye - Götzenberg

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Nagyszebentől délre, a korábban Nagydisznód, most Cód (Sadu) falu határához tartozó területen, a községtől nyugatra, 2 km-re, az 1305 m magas Götzenberg (Măgura Cisnădiei) északkeleti nyúlványának végén, 875 m magas hegyen található a vár. A nagydisznódi szászok valaha Höngeburgnak, (Hünenburg – Kakasvár) nevezték.

Feltehetően a 13. században épült, az előkerült leletek szerint a 14. században is használták. A hegytetőn most 1-1,5 m magas falsíkok láthatók, melyeket a közelmúltban ásatás hozott felszínre és amely azóta betemetetlenül pusztul.

A 300 m hosszú, déli végén 17 méterre elkeskenyedő vár legszélesebb része 62 m. A várat egy kapunyílással ellátott osztófal két egyenlőtlen, enyhe szintkülönbséggel rendelkező részre választja szét, mely várrészek hossza így 120, valamint 180 m. Az észak-déli irányban elnyúló erősségben több bejárat nyílt. Az északi, 3,90 m széles kapu egyszerű, különleges kiépítés nélküli. A várat kettéosztó fal bejáratának két oldalára merőlegesen egy-egy 5 m hosszú, egymással párhuzamos falat emeltek. A déli főkaput két kifelé nyíló fallal egészítették ki. E kaputól 20 m távolságra egy 15 m hosszú, 5,50 m széles sánccal védték a felvezető utat. Egy kisebb bejáró volt a déli várrész nyugati falában is. A várfalak vastagsága döntően 1,30 m és 1,80 m között váltakozik. Az archeolgiai kutatások a vár építésében vagy fejlesztésében különböző periódusokat nem találtak. Egy sziklába vájt mélyedésben nagyobb mennyiségű középkori cserépedénytöredékeket találtak. Feltártak még egy 8 cm átmérőjű és 1 cm vastagságú, homokkőből készült kerek tárgyat. E tárgy egyik lapjának éle sarkítva van, az ellentétes oldalán pedig egy kereszt nyoma található rajta. Talán a 13. század végén készülhetett

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 141-142.


GPS: É 45° 40.177 (45.669621)
K 24° 8.320 (24.138664)

Nagyszebentől délre, a korábban Nagydisznód, most Cód (Sadu) falu határához tartozó területen, a községtől nyugatra, 2 km-re, az 1305 m magas Götzenberg (Măgura Cisnădiei) északkeleti nyúlványának végén, 875 m magas hegyen található a vár.

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
11OktVilonya - templom
10OktSzihalom - Árpádvár
08OktMecseknádasd - Schlossberg
07OktTorna - templom
06OktNógrádsáp - templom
03OktDivény - Balassa várkastély  ▪  Divény - Vár
Ajánlott látnivalók
Tuska kula, Gradina
PerusicsTuska kula, Gradina
Szőlősvár, Ugocsa, Kankóvár
NagyszőlősSzőlősvár, Ugocsa, Kankóvár
Keresési előzmények
Cód - Götzenberg