Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Cód - SaduRomániaErdély és PartiumSzeben vármegye - Götzenberg

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Nagyszebentől délre, a korábban Nagydisznód, most Cód (Sadu) falu határához tartozó területen, a községtől nyugatra, 2 km-re, az 1305 m magas Götzenberg (Măgura Cisnădiei) északkeleti nyúlványának végén, 875 m magas hegyen található a vár. A nagydisznódi szászok valaha Höngeburgnak, (Hünenburg – Kakasvár) nevezték.

Feltehetően a 13. században épült, az előkerült leletek szerint a 14. században is használták. A hegytetőn most 1-1,5 m magas falsíkok láthatók, melyeket a közelmúltban ásatás hozott felszínre és amely azóta betemetetlenül pusztul.

A 300 m hosszú várat egy kapunyílással ellátott osztófal két, enyhe szintkülönbséggel rendelkező részre választja szét. Az észak-déli irányban elnyúló erősségben több bejárat nyílt. Az északi, 3,90 m széles kapu egyszerű, különleges kiépítés nélküli. A várat kettéosztó fal bejáratának két oldalára merőlegesen egy-egy 5 m hosszú, egymással párhuzamos falat emeltek. A déli főkaput két kifelé nyíló fallal egészítették ki. E kaputól 20 m távolságra egy 15 m hosszú, 5,50 m széles sánccal védték a felvezető utat. Az archeologiai kutatások a vár építésében vagy fejlesztésében különböző periódusokat nem találtak. Egy sziklába vájt mélyedésben nagyobb mennyiségű középkori cserépedénytöredékeket találtak. Feltártak még egy 8 cm átmérőjű és 1 cm vastagságú, homokkőből készült kerek tárgyat. E tárgy egyik lapjának éle sarkítva van, az ellentétes oldalán pedig egy kereszt nyoma található rajta. Talán a 13. század végén készülhetett.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 141-142.

 

GPS: É 45° 40.177 (45.669621)
K 24° 8.320 (24.138664)

Nagyszebentől délre, a korábban Nagydisznód, most Cód (Sadu) falu határához tartozó területen, a községtől nyugatra, 2 km-re, az 1305 m magas Götzenberg (Măgura Cisnădiei) északkeleti nyúlványának végén, 875 m magas hegyen található a vár.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció