Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászorbó - Urwegen - GîrbovaRomániaErdély és PartiumSzeben vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A Szebeni-havasokhoz tartozó Szerdahelyi-hegység északi részében, Szászorbó (Gârbova) falutól délkelete 3 km-re, egy 687 m magas hegyen omladoznak az Árpád-kori eredetű vár romjai.

A várnak írásos említése nem maradt fenn, területén régészeti ásatást nem végeztek. A 13. század második felében épülhetett, valószínűleg a 14. században is állt.

A sziklás plató alakjához igazodó, ovális alakú erődítmény hossza 90 m, legnagyobb szélessége 30 m. Területét ma erdő borítja, ennek ellenére jól áttekinthető. A déli oldalon a kerítőfal 17 m hosszú és 2,20-2,50 m széles volt, jóval vastagabb, mint a többi részen. Ebben a falban alakították ki a 2,70 m széles várkaput. A kapu közelében kőépítmény csekély nyoma látszik, mely egykor a várfalhoz volt hozzáépítve. Valószínűleg nem kaputoronyról van szó, formáját és funkcióját csak ásatással lehetne meghatározni. A kaputól 15 m-re északra a sziklában egy bemélyedés látszik, mely egyes vélemények szerint ciszterna lehetett. A 20. század elején, a vár területén átvezető szekérút létesítésekor a keleti várfalat áttörték és több helyen ledöntötték, ezért csak néhány szakaszon figyelhető meg. A 18 m hosszú északi fal egészen a sziklafelszínig elpusztult, szinte nyoma sem maradt. A nyugati fal viszont csaknem teljes hosszában, 3-3,5 m magasan ma is áll. A keleti és nyugati kerítőfal vastagsága 1,60 és 1,80 m között váltakozik. A bejárat ill. a vár leginkább támadható déli része előtt 27 m hosszan kettős sánc- és árokrendszert hoztak létre. Az első árok 6 m-re van a faltól, szélessége 6 m, ezt követi a 6 m széles földsánc. A második árok 9 m széles, hosszúsága 7-9 m között van, és ugyanilyen hosszú az ezt követő sánc is. A szekérút készítésekor az árkokat betömték, így azoknak már csak a hegyoldalba kifutó végei figyelhetők meg.

Források:
Karzcag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012.416
Halaváts Gyula: Utijegyzetek Kelnek, Vingárd, Szászorbó környékéről. Archeologiai Értesítő. 1907. (27). 219.

Georghe Anghel: Fortificaţii medievale de piatră din secolele XIII-XIV. Cluj-Napoca. 1986. 121-124.
Karczag Ákos – Szabó Tibor: A szibieli Salgótól a felsőpiáni várig. Várak, kastélyok, templomok. 2006. (II.) 2. sz.
Eduard Albert Bielz: Die burgen und ruinen in Siebenbürgen. Jahrbuch des Siebenbürgischen Karpathenvereins. Hermannstadt. 1899. (XIX.). 26.
Kurt Horedt: Zur siebenbürgischen Burgenforschung. Südost-Forschungen–VI. jahrgang. 1941. 599.
Thomas Nägler – Petre Beşliu Munteanu: Repertoriul Fortificaţiilor medievale din piatră aflate în partea central sudică a transilvaniei (secolele XIII-XVI). 392. In: In memoriam Radu Popa. Temeiuri ale civilizaţiei româneşti în context European. Cluj-Napoca. Accent 2003.
Friedrich Teutsch: Unsere burgen. Die burgen des Unterwaldes. Jahrbuch des Siebenbürgischen Karpathen–Vereins. Hermannstadt. 1889. (IX). 65-71.
M. J. Ackner: Die römischen alterthümer und deutschen Burgen in Siebenbürgen. Wien. 1857. 59.

GPS: É 45° 49.552 (45.825867)
K 23° 41.939 (23.698975)

A Szebeni-havasokhoz tartozó Szerdahelyi-hegység északi részében, Szászorbó (Gârbova) falutól délkelete 3 km-re, egy 687 m magas hegyen omladoznak az Árpád-kori eredetű vár romjai. A falutól déli irányba kanyargó földút vezet át a legelőkön a Szerdahelyi -hegység lábánál levő táborozó helyig. Innen turistaösvényen juthatunk el kb 40 perces túrával a szászorbói Árpád-kori vár romjaihoz.

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
10SzeptNagyváty - Nagyváty  ▪  Belaj - Stari Grad  ▪  Knin - Vár  ▪  Lepoglava - Pálos kolostor  ▪  Todorovo, Todorovó - Novi grad, Újvár, Todor grad  ▪  Malomvíz - templom  ▪  Parospestere - barlangvár  ▪  Bellye - Savoyai kastély  ▪  Muzsla - Csenkepuszta, Čenkov  ▪  Ilinci - Vár  ▪  Diklenica - Vár  ▪  Bribir - Vár  ▪  Csernik - Gracsanica, Gračanica  ▪  Benkovac - Cogoljvár  ▪  Medurača - Megyericse  ▪  Nagykemlék - Nagykemlék  ▪  Kotor - Vár  ▪  Brassó - Fellegvár  ▪  Tihany - Csúcshegy
08SzeptBudetin - Vár
31AugVárna, Óváralja - Óvár
30AugBozók - Vár
29AugGyula - Vár
28AugJászapáti - templom
27AugSztrecsény - Sztrecsény
Ajánlott látnivalók
Štulića kula, Stulics tornya
Donja PločaŠtulića kula, Stulics tornya
Keresési előzmények
Szászorbó - Vár