Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sebesláz - LazRomániaErdély és PartiumSzeben történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Szebeni-havasokhoz tartozó Szászsebesi- (Oláhpiáni-) és Szerdahelyi-hegységeket elválasztó, itt É-ra kanyargó Sebes folyócska jobb partján fekszik Sebesláz (Laz) község, melynek első említése 1357-ből ered. A helység felett keletre emelkedő, 450 m magas hegykúpon egy régi vár nyomai, az un. „Láz-vár” maradványai kereshetők fel.

Kőváry L. idejében területe – ill. a hegyoldal – szőlővel volt beültetve. Az akkor lejegyzett helyi monda szerint utolsó urát rablók gyilkolták meg.

A várat Halaváts Gyula így írta le: …”a község felett, exponált csúcson ellipszis alakú földsáncolat van. A sáncolat hossza 55, szélessége 35 lépés, a sáncárok kb. 2 m mély. Az odavalók e földvárat Csetátye de lemne-nek (favár) nevezik, s az a monda van elterjedve, hogy …a szászcsóri várnak az ellenvára volt, melyet cölöpökkel erősítettek meg.„

Csorba Cs. egyes feltételezések nyomán a vár fennállását a 13-14. századra tette.

Román régészek a kis erődítmény keletkezését a XI. század környékére helyezik.

Összegzésképpen elmondható, hogy a Láz-vár a dél-erdélyi határvédelmi rendszer egyik legkorábbi erősségeként már a 11. század vége felé fennállt. Pusztulásáról bizonyosat nem tudni, az Árpád-kor végét aligha érhette meg.

A vár területe ma legelő, füves tisztás, ezért igen jól áttekinthető. Az enyhén ovális alakú, sánccal övezett vár 61 m hosszú és 50 m széles. Központi platóján napjainkban építmény nyoma nem látszik. Egykor feltehetően valamilyen faépület állhatott rajta. A 40 m hosszú és 28 m széles platót 8-12 méter széles és 1-1,5 m mély árok, valamint sánc veszi körbe. Az árkot a délnyugati oldalon egy 8 m széles feltöltés szakítja meg, valószínűleg itt lehetett a bejárat.

GPS: É 45° 52.049 (45.867485)
K 23° 35.021 (23.583689)

Sebesláz falu központjától keleti irányba terepjáróval felmehetünk a falu széléig egy keskeny és meredek földúton. Kérdezősködjünk a falusi futbalpálya felől, amely a vár alatti nyeregben van és mindenki ismeri. A pályától északi irányba haladva könnyen megtaláljuk a várat.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció