Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Brassó - Kronstadt - BraşovRomániaErdély és PartiumBrassó történelmi vármegye - Szt Márton templom, Martinsberg ()

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szt Márton templom, Martinsberg

Brassó központjától északra található a Szent Márton templom. Egyes vélekedések szerint 1235-ben épült és kolostor kapcsolódott hozzá, amely a premontrei rendhez tartozott. Az övék volt a 13. század további részében is. Idővel a ferencesek szerezték meg, később azonban átköltöztek a Szent Péter és Pál-templomhoz. A Márton hegyi templom papja 1441-ben Péter presbiter, 1515-ben pedig Lőrinc káplán volt.

1668-ban nagyobb renoválás illetve átalakítás történt az épületen, megmaradtak azonban gótikus stílusjegyei: a csúcsíves főkapu és a két oldalkapu. A szentély, valamint a hajó első fele egy későbbi átalakítás eredménye. Harangja 1521-ből származik. A templomot a középkorban várfal vette körbe, ennek nem sok nyoma maradt. Az épület utoljára az evangélikusoké volt, ma múzeum. Körülötte a brassói szászok régi temetője terül el.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 594.

 

GPS: É 45° 39.112 (45.651867)
K 25° 35.305 (25.588409)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció