Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Brassó - Kronstadt - BraşovRomániaErdély és PartiumBrassó történelmi vármegye - Fekete templom, Schwarzen Kirche

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Brassó-havasok északi lábánál, a Barcaság déli szélén fekvő Brassó belvárosában található Erdély legnagyobb gótikus műemléke, a Fekete-templom. Építése 1383-ban kezdődött el, de csak egy évszázad múltán fejezték be végleg. Az építkezések költségeihez nagyban hozzájárultak a plébánosok által több alkalommal szerzett búcsúengedélyek. Hunyadi János 10 ezüst márkát adományozott 1444-ben a templomnak. Az egyházi épületet Mária tiszteletére szentelték. A 16. században evangélikus templom lett. 1689-ben, Caraffa tábornok katonáinak dúlásakor Brassóban tűzvész tört ki, melynek során a templom boltozata beomlott. Ezt, más átépítésekkel együtt 1710 és 1772 között javították ki. Így kerültek a döntően gótikus stílusú templomra barokk elemek.

A templom 23 méter széles és 88 méter hosszú. A három templomhajót 5 pár nyolcszögű pillér választja el egymástól. A mellékhajók eredeti magasságát ma az 1710–14 között kialakított karzatok törik meg, melyek boltozata gótikus bordázatú. A templomot kívül gyönyörű támpillérek díszítik, amelyek gótikus tornyocskákkal végződnek.

A templom szentélye sokszögzáródású, középkori boltozata a megmaradt falpillérek szerint legalább hat boltszakaszra oszlott. A tűzvész után új boltozatot kapott: a szentélyt most 3 pár pillér háromhajós csarnokká osztja. A középkori főoltár helyén ma egy 1865-ben készített oltár áll. 

A templomot először két toronnyal kívánták ellátni, végül csak a 65 méter nyugati torony épült fel. A nyugati bélletes főkapun kívül még négy oldalkaput is vezet a templomba. Két mellékkápolnát 1656 előtt lebontottak.

A Fekete-templomot a középkor végétől ovális várfal vette körbe, amelynek maradványai a tér szélén álló házak falában, pincéiben részben még fellelhetőek.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 592-593.GPS: É 45° 38.461 (45.641014)
K 25° 35.285 (25.588083)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció