Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SomoskőújfaluSzlovákiaFelvidékNógrád történelmi vármegye - Pogányvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az ismeretlen történetű Árpád-kori várra Rómer Flóris figyelt föl régészeti bejáró útjai egyikén. Márton Lajos régész az 1911-ben megjelent Nógrád vármegyét tárgyaló „Borovszky”-monográfiában – nyilván a helyszíni bejárást elmulasztva – azt írta, hogy a várat „most a vasútvonal szeli át, az átvágáskor nem kerültek felszínre leletek”. Adata Rómer információjának félreértésén alapul, a várat eredetileg felfedező Rómer mindössze arra utalt, hogy a Fülek Salgótarján közti vasút a Pogányvár hegyének keleti lábánál halad. A Trianon utáni határ megvonásánál Somoskőűjfalu határának északi részét a mai Szlovákiához csatolták, ott az 1920-as években települt Sátorosbánya, mint újonnan alapított szlovák község. Hivatalosan 1960-ban vált külön Ragyolctól.

Magyarország műemlékei II. A műemlékek helyrajzi jegyzéke és irodalma. Összeállította: Gerecze Péter. Bp.,1906. 543. Nógrád megye műemlékei. Budapest, 1954. 30.

Romer, Florian: Résultats Généraux du Mouvement ArchéologiÐue en Hongrie. Bp., 1878. 87.

/Dénes József/

GPS: É 48° 9.732 (48.162205)
K 19° 49.284 (19.821392)

A valaha Somoskőújfaluhoz tartozott várhely ma Szlovákia területén található. A határ állomás után 200 m-re, az út bal oldalán egy vendéglő parkolójában érdemes megállnunk. innen egy földúton dél felé gyalogolva, a régi vasúti alagúton áthaladva jutunk el a várdombhoz . A vár jelenleg magánterületen van, ezért célszerű a tulajdonos engedélyét kérni a várlátogatáshoz. A tulajdonos a vendéglő épületében lakik.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció