Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Csépán - Tschepan - CepariRomániaErdély és PartiumBeszterce-Naszód történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Csépán (Tschepan, Cepari) falu a Borgói-hegység Ny-i lábánál a Csépáni patak mellett fekszik. Temploma eredeti építészeti stílusát máig tisztán megőrizte.

A helység 1380-ban jelentkezik először az oklevelekben Chepán néven. 1518-ban Csipán, 1587-ben Czyepán formában fordul elő.

A középkorban itt Ágoston-rendi barátok éltek, s így feltételezhető, hogy már a gótikus kor előtt volt templomuk. A tatárjárás előtt a templomhegyen tölgyfából épült templomuk állott, mely a tatárjáráskor elpusztult. Helyette nem építenek újat.

1407-ben egy végrendelet szól a vártemplomról, 1505-ben szerzetesekről van adat. A plébániájára utaló adat 1518-ból jelzi, hogy a csépáni plébániát János vásárhelyi plébánosnak juttatják. 1528-ban Décsi György a plébános, aki nevét azzal örökíti meg, hogy a dési Mária-Magdolna-kápolnának egy mészárszéket hagyományoz.

Középkori tiszta katolikus lakói a reformáció idején lutheránusok lesznek és azok is maradnak, mivel német telepesek. A XVIII. században lutheránus anyaegyház és e század elején is az. 1960-tól görögkeletiek használják.

Ma is álló temploma a csúcsíves kor alkotása a XV. századból. Tornya a szentélyhez kapcsolódik. Tágas hajója alacsony. Kisméretű ablakai zöldes színű csépáni homokkőből készültek. Sajnos ezeket bemeszelték. Gótikus fali szentségfülkéjét reneszánsz díszítésű kőfaragás veszi körül.

A templom védőfala még áll, de helyenként omladozva. Ezt 1894–95-ben kijavították. A templomtoronyban lőrés figyelhető meg.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 598.


GPS: É 47° 14.047 (47.234116)
K 24° 25.488 (24.424803)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció