Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Dipse - Dürrbach - DipşaRomániaErdély és PartiumBeszterce-Naszód történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Dipse (Dürrbach, Dipşa) község a Mezőség ÉK-i részében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, a Dipse (Nagy, Tekei, Kerlési, Galaci) patak mellett fekszik. A falu mai szász evangélikus erődtemploma a XV. századból való gótikus egyház, mely a hajó nyugati homlokzatához csatlakozó toronnyal épült.

A helységet 1332-ben Gyésa meg Gupsa néven írják az okiratok. 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Tychmen a pápai tizedjegyzék szerint 7 lotó ezüstöt fizet, 1333-ban 1 és fél fertó ezüstöt, 1334-ben 20 garast. 1344-ig András a plébános, akit VI. Kelemen pápa rendeletére Szászvárosra helyeznek át plébánosnak. 1369-ben János a plébános. 1523-ban Czekel Gáspár plébános a Királyi Káptalan dékánja.

1751-ben a templom leég. Középkori tiszta katolikus lakossága a reformáció idején lutheránus lesz. A XVIII.

században is lutheránus anyaegyház és a század elején is az. Napjainkban görögkeletiek használják a templomot.

Az 1482–1500 között épült és átalakított középkori temploma ma is áll (megjegyzendő: a temető mellett egy korábbi templom is állott valaha).

A templomban őrzött középkori aranyozott kelyhen a kupakosár virágdíszei reneszánsz koriak, de a kehely maga átmeneti stílus képviselője.

Okleveles adat szerint a templomot 1554-ben várfal vette körül. Védőfalának visszabontott maradványai ma is megfigyelhetők.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 617-618.


GPS: É 46° 58.195 (46.969917)
K 24° 25.995 (24.433252)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció