Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagysajó - ŞieuRomániaErdély és PartiumBeszterce-Naszód történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Nagysajó (Gross-Schogen, �ieu) község a Mezőség ÉK-i szélét a Kelemen-havasok Ny-i részétől elválasztó, itt ÉNy-ra tartó Sajó patak két partján fekszik.

1319-ben Nogsoyounak vagy Nogsayounak írják az okiratok, 1334-ben Soyov Iferior, de Sonyano, Maiori, 1439-ben Nagysayo, 1453-ban Alsosyo néven említik. A XII. századtól központi település.

1332-ben plébániatemploma van, papja, Péter ebben az évben a pápai tizedjegyzék szerint fél fertó és 1 sektin ezüstöt fizet, 1333-ban 22 régi banálist, 1334-ben 8 garast, majd ismét 7 kuntin ezüstöt, 1355-ben fél fertó ezüstöt.

A középkori kisebb templom helyébe épül a mai templom 1900–1902-ben, kazettás mennyezettel.

A középkori katolikus hívek a reformáció korában lutheránusok lesznek, a templommal együtt. A reformátusok később kiválnak a lutheránus közösségből, és csak a szászok maradnak lutheránusok. Volt idő, amikor a lutheránusok is a református püspök alá tartoztak.

A XVIII. században református és lutheránus anyaegyház és e század elején is az. Ekkor a református még erős anyaegyház. A református templom a Sajó vize felett áll. Immár 25 éve orthodox templom, melynek belterét napjainkban (2005-ben) festették. Egykori védőfalából semmi sem maradt, csak a dombperem vonala mutatja, hol állt egykor.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 853.


A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 0.100 (47.001667)
K 24° 36.467 (24.607782)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció