Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Petres - Passbesch - PetrişRomániaErdély és PartiumBeszterce-Naszód történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Petres – templom

Petres (Petersdorf, Petriş) község a Kelemen-havasok Ny-i lábánál, a K-ről érkező Sós patak mellett fekszik.

A helység 1311-ben Petresfalua néven jelentkezik az okiratokban. 1453-ban Péterfalva, 1587-ben Petresfalva formában fordul elő.

Középkori templomáról az oklevelek nem beszélnek. Ellenben beszélnek a kövek. Temploma román kori volt. Ennek kapubélletét beépítették a későbbi templom szentélyének déli falába. Két lekerekített kockaoszlopfője a gyulafehérvári székesegyház javításakor előkerült XI. századbeli oszlopfők rokona. Első temploma tehát a tatárjárás előtt épült bazilika stílusban.

A XIV–XV. században újították, alakították, aminek következtében szentélye teljesen gótikus jelleget kapott.

Érdekessége a nyugati kapu timpanonjában elhelyezett kőrelief. Trónoló Máriát ábrázol, karján a gyermek Jézussal. Három angyal veszi körül: kettő zenél, egy fölöttük lebeg. Van olyan feltételezés is, hogy másodlagos elhelyezésben került ide. Tornya 1820-ban épült.

A templom korát V. Roth a XIV. századra teszi, mások a földvári templom és a brassói Fekete-templom mintájának alapján a XV. századból származtatják. 1602-ben Basta pusztítja.

A templom hajójához nem építettek harangtornyot, ez utóbbi szerepét a 20. század elején teljesen elpusztult, ill. elhordott védőfalban álló magas védőtorony vette át.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 744.

 

GPS: É 47° 6.167 (47.102783)
K 24° 37.295 (24.621586)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció