Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Váncsfalva - OnceştiRomániaErdély és PartiumMáramaros vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép

Máramaros vármegye Váncsfalva Onceşti

Váncsfalva vára A Gutin- (Gutony-) hegység és a Lápos-hegység É-i lábánál húzódó dombvidéken, az itt ÉNy-ra tartó Iza-patak bal partján terül el Váncsfalva (Onceşti) község. A falutól ÉK-re, 2,5 km-re lévő, fenyőerdővel borított hegycsúcson található a vár.

A kis erősség központi része egy négyzetes alapterületű, 2 m falvastagságú torony, melynek oldalai 7,5 m hosszúak. A torony legépebben megmaradt falszakasza a DNy-i oldalán található. Sajnos a torony környéke kincskeresők által erősen bolygatott, akik a torony alapfala alá is beástak, súlyosan megrongálva ezzel a középkori maradványokat.

A hegykúp tetején fekvő tornyot a hegy kb. 10 m-rel alacsonyabb szintjén árok, valamint az árok készítésekor kidobott földből emelt sánc övezte. Nyomai a hegy DNy-i oldalán már elmosódtak, és a többi részen is alig észrevehetők.

A sánccal körbevett tornyon kívül egyéb építmény romjai a várban nem figyelhetők meg. A vár sánccal övezett területének átmérője 60 m.

A kőtorony építése a 14. század első felére tehető. Tulajdonosa a váncsfalvai kenéz lehetett.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 486.

GPS: É 47° 51.505 (47.858418)
K 24° 0.075 (24.001255)

A sekély árokkal körülvett toronymaradvány a falutól északkeletre kb 2 km levő , fákkal sűrűn benőtt hegyen található. A romhoz a hegyi kaszálók és rétek felé vezető jelzetlen ösvényen juthatunk el, amely elvezet a környékbeliek által jól ismert forrás mellett. Fogadjunk vezetőt !

Vár-Webáruház - Látvány térképek várainkról