Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Zálnok - ZalnocRomániaErdély és PartiumSzilágy vármegye - Zálnok

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Krasznamelléki dombvidék területén, a Zenicse-patak mellett fekszik Zálnok község. A falutól északra fekvő, erdős dombvidéken, a községtől kb. 3 km-re északra emelkedik az észak–déli irányban húzódó, keskeny „La Cetate” nevű hegynyúlvány. Közvetlenül e nyúlvány északnyugati vége alatt egy tisztás terül el, ahol a „Huta „Chejii” elnevezésű erdei menedékház épülete áll.

A vár maradványa hosszúkás háromszög alakú területen található, észak–déli irányú hossza 85 méter, legnagyobb szélessége a déli oldalon 28 méter. A vár északi részén a központi védett területtől kisebb árokkal leválasztott, 10 x 14 méteres alacsonyabb dombot találunk. A nyugati és a keleti oldalon hajdan valószínűleg külső védőárkok húzódtak, azonban ezek mára feltöltődtek, illetve terasszá koptak. Az előbb említett, kisebb északi dombot szintén egy terasz veszi körül, amely a vár keleti oldala mentén, annak közepéig folytatódik. A vár déli oldalán egy 12 méteres, ma is 1,5-2 méter mély árok maradványát figyelhetjük meg, amely leválasztja a védett területet az attól délre húzódó dombháttól. A vár déli részétől északi irányban, kb. 15 méter távolságban a sziklás felszínbe vágott, négyzet alakú ciszternát véstek a domb sziklás altalajába. Ez kb. 3 x 3 méter méretű, 9 méter mély, lefelé kissé szűkül. Keleti oldalán egy kb. 2-2,5 méter széles bevágás figyelhető meg, amelyet bizonytalan időben és céllal készítettek, ezen manapság könnyen megközelíthető az aknaszerű mélyedés.

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 504,

varak.hu

GPS: É 47° 23.804 (47.396732)
K 22° 41.963 (22.699383)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!