Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BalatonszemesMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Temető

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Balatonszemes - temető

Balatonszemes temetőjének az országút felé eső szélén 5 méter magas, kerek, mesterséges domb emelkedik. A temető sírjai az alját körbeveszik, néhány sír a domb magasabb részén található. Tetejének D-i és K-i fele kissé domború, 17 m átmérőjű platót képez, a szélén kőkereszttel. A plató ÉNy-i fele azonban 1-1,5 méterrel alacsonyabban van, ez az itteni sírok kialakításának a következménye.

A sírokkal sűrűn betelepített temető a dombig terjed, Ny-i és ÉNy-i aljában a temetőkerítés, azon túl az országút következik. A környezet eredeti állapotára csak a dombtól D-re és DK-re eső füves terület alapján lehet következtetni. Itt ugyanis nincsenek sírok és egy betemetett árok igen gyenge, alig sejthető nyomait látni, amely eredetileg az egész dombot körülvehette.

A dombra történeti adatot nem ismerünk. Feltehetően „motte" vagy a török-korban gyakori úgynevezett góré típusú vár volt. A domb alapátmérője kb. 50 x 60 méter.

Forrás:

Magyar Kálmán - Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig

GPS: É 46° 48.575 (46.809586)
K 17° 46.958 (17.782631)

Információk: Balatonszemes temetőjének az országút felé eső szélén emelkedik az 5 méter magas, kerek, mesterséges domb.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció