Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BélavárMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Bocskádi erdő

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Bélavár, Bocskádi erdő

Bélavár községtől É-ra, 2 km-re van. Ezt a várat Győri István, a Vízvári TSz főkönyvelője jelezte nekünk és ő kalauzolt oda bennünket 1986-ban. A Dráva ártere feletti magas part szélén van, a Kerekhegytől É-ra kb. 1 km-re. Ny-i oldalát az ártér felőli meredek oldal, ÉNy-i és ÉK-i oldalát pedig egy-egy mély völgy határolja, meredek oldalakkal. Csak К és DK irányából, az azonos magasságú fennsík felől közelíthető meg, erről az oldalról három sánc védi, köztük két, átlag 1 m mély árokkal. A belső sánc magassága alig haladja meg a 30-50 cm-t, a középső sánc a legszélesebb, 4-5 m, a külső sáncnak pedig csak az É-i részen emelkedik csekély mértékben. Az ártér felé eső részen már csak az árok széle állapítható meg. 

A belső terület megközelítőleg négyzet alakú, de ez a természetes adottságot jelenti. A rendkívül meredek oldal felett éles perem fut végig, ezeken a részeken mesterséges erődítésnek nincsen nyoma. A várat és egész környékét erdő takarja. Területe 103x108 m, 0,91 ha. 

A várra okleveles, történeti adatot nem ismerünk. Irodalom nem említi, jellege alapján késő középkori. A középkorban Bochkad (1367), Bachkad (1454) nevű falu a vránai perjelségé volt. Az 1536. évi adólajstromban is szerepelt. 

Forrás: Magyar Kálmán-Nováki Gyula, Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig

GPS: É 46° 8.785 (46.146420)
K 17° 12.815 (17.213579)

Információk: Bélavártól Északra, a Kerekhegy szőlőseihez tartó földúton könnyen megközelíthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció