Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

HáromfaMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Kupavár, Pácod vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

A Kupavár környékén van Pácod-puszta, az egykori falu nevét őrzi. A középkor vége felé a Hahótiak építhették, akiknek a 14. század végétől voltak itt birtokaik. A vár feltehetően középkori castellum volt. Első említésekor, 1546-ban a kis várban 25 lovas és 16 gyalogos tartózkodott.156 1547-ben Horváth Porkoláb Márton vezetésével 100 lovas Pácodon való állomásoztatását határozta el az országgyűlés. E helyett azonban az 1548. évi összeírásban Pácodon csak 12 gyalogos, 1550-ben pedig 12 lovas és 12 gyalogos szerepelt.157 Ekkortájt Nádasdy kapitánya Horváth Porkoláb Márton tiltja a Pácod környéki falvaknak az adózást, a szolgálatot Allya Mátyás korotnai kapitány számára. 1550-ben is említik és ekkor 6 hajdú védte.158 1555-ben a castrum néhai Horváth (vagy Porkoláb) Márton özvegyéé, török csapatok elfoglalták és felégették. A két Pácod (Alsó- és Felső-) ősi birtokosai a 14. század végétől a Hahótiak voltak. 1515 táján a Perneszyek birtokában is volt.

Draveczky Balázs 1964-ben kutatást végzett a Kupaváron, leírását az alábbiakban foglaljuk össze: A Kupavár 35x45 méter nagyságú, meredek oldalú, mesterséges domb. ÉNy-i oldalából homokot bányásztak. Draveczky 15x1 méteres kutatóárokkal É-D irányban átvágta. A D-i peremtől 4,7 m-re árok bontakozott ki, melynek átmérője 3-3,20, mélysége 2,45 m volt. Az árok alján kevés késő bronzkori és sok török hódoltság kora előtti kerámiatöredék volt. A lelőhellyel Jankovich Bésán Dénes is foglalkozott, véleménye szerint a Rinya mocsaras völgyén való átkelést is biztosította.

(Magyar Kálmán – Nováki Gyula : Somogy Megye várai a Középkortól a Kuruc korig – 57. oldal)

/Fidrich Tibor/

GPS: É 46° 6.705 (46.111748)
K 17° 21.230 (17.353836)

A Háromfáról Bakháza felé vezető úton közvetlenül a Rinyán átvezető híd után érünk el a várhoz. Az autót az út mellett hagyva, a Rinya mentén haladva kerüljük meg a fákkal és bozóttal sűrűn benőtt magaslatot. A gyérebben benőtt, és lankásabb nyugati oldalról tudunk felmenni az egykori vár területére.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció