Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KéthelyMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Paraplé-domb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kéthely, Paraplé-domb

Kéthelytől Ny-ra 2,3 km-re, a Baglyashegy őskori földvárának D-i, nagy sáncának tetején kis mesterséges domb a Paraplé-domb. 

A domb köröskörül meredek oldalú. ENy-i oldalának kis részét már lefaragták. Felső platójának hossza 16 m, szélessége ma 11, eredetileg kb. 12 m lehetett. A kis dombot árak vette körül, külső sánccal. Ennek azonban ma már csak a Ny-i oldalon maradt meg egy kis része 14 m hosszúságban. Az árok alsó szélessége 5-6 m, de a sánc külső oldalát itt is lefaragták. Az árok feltehetően félkörben vette körül a dombot, de a földművelés legnagyobb részét nyomtalanul elpusztította. A D-i oldalon az őskori eredetű (akkor még mély) nagy sáncárok miatt valószínűleg nem volt szükség a kis dombhoz külön árkot ásni. A domb relatív magassága a D-i oldalon, a nagy őskori sáncárok felől 8 m, észak felől 5 m. Az egész terület füves, kevés bokorral. 

A kis domb alapterülete 25x20 m, 0,035 ha. A kis plató mérete 16xkb. 12 m, kb. 0,01 ha. Középkori, „motte"-típusú vár lehetett, történeti adatot rá nem ismerünk. 

A helyi hagyomány szerint a birtokos felesége és gyermekei ide kocsikáztak. A dombon, a neve alapján, valószínűleg fából állítottak egy nagy ernyőt („paraplé"), ami a 19. században máshol is szokás volt.

Forrás: Magyar Kálmán-Nováki Gyula, Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig 

GPS: É 46° 38.320 (46.638672)
K 17° 21.971 (17.366190)

Információk: Kéthelytől Ny-ra 2,3 km-re, a Baglyashegy őskori földvárának D-i, nagy sáncának tetején kis mesterséges domb a Paraplé-domb. A polgármesteri hivataltól a piros turistajelzést követve érünk a várhelyre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció