Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Felsőstubnya - Horná ŠtubňaSzlovákiaFelvidékTuróc történelmi vármegye - Szent Anna-templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

FELSŐSTUBNYA (Neustuben, Horné Stubna) R. K. PLÉBÁNIATEMPLOM 

Régi helyén 1655-ben épült háromhajós templom, stukkóboltozatos, szentélyében háromoldalú apszissal. A sekrestye ajtajának kerete gótikus. XV. századbeli, horonnyal tagolt, ajtószárnyán faragott és vésett ajtófogó a XVII. századból. A déli kapu szárnyán hasonló ajtókopogtató a XVII. századból. Az északi hajóban emeletes fakarzatok; az alsón XVIII. századbeli festett virágok és bibliai jelenetek. A sekrestyében: 1. Kehely, aranyozott ezüst, vert művű, gyöngén karéjos talpán s áttört művű cuppakosarán zöld és kék zománcba ágyazott filigrános virágokkal ékes oválisok. 23,5 cm magas, XVII. század. 2. Úrmutató, a kehelyéhez hasonló díszítéssel, XVII. század. A nyugati toronyban kétXVIII. és egy XIX. századi harang. A templom falkerítése lőréses s négy hengeres bástyája van. 

Forrás: Bardoly István - Cs. Plank Ibolya szerk.: A „szentek fuvarosa” Divald Kornél felső-magyarországi topográfiája és fényképei 1900-1919. (Forráskiadványok Budapest, 1999) DIVALD KORNÉL: Felső-Magyarország ingatlan és ingó műemlékeinek lajstroma

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A felsőstubnyai templom, amelyet Szűz Mária szüleinek, Szent Joachimnak és Szent Annának szenteltek, egy régebbi templom helyén épült, amelyet már 1620-ban Szentháromság-templomként említenek. Miután 1673-ban a katolikusok átvették, a tornyot átalakították. A 20. században is átalakították. A templom háromhajós, a presbitérium poligonális végződésű, díszes toronnyal. A szentély bal oldalán egy hozzáépített sekrestye, a jobb oldali mellékhajónál egy újabb bejárati előcsarnok található. A kupolában az épület reneszánsz boltozatú, lunettákkal ellátott. A középső mellékhajóban gerincboltozat van stukkó rozettákkal, az oldalhajókban keresztboltozat gerincboltozattal. A homlokzatok egyszerűek, az északi és déli oldalon támpillérekkel.  Az eredeti torony 1657-ből származik. A tornyot 1673-ban részben átalakították és kiegészítették. A templom tornyában négy harang található 1928-ból. Az első harangok szétrobbanásuk után túlcsordultak, és az első világháború alatt rekvirálták őket. Új harangokat öntöttek 1922-ben. Ezek megolvadtak és megsemmisültek az 1927-es tűzvészben. 

 

GPS: É 48° 49.433 (48.823883)
K 18° 53.111 (18.885183)

Információk: a templom a település főterén kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció