Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MátraszőlősMagyarországNógrád vármegyeNógrád történelmi vármegye - Kisvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Mátraszőlős északnyugati szélén, a Garáb irányába vezető földút mellett van a 'Kisvár' nevű várdomb. 1957-ben Patay Pál végzett itt szondázó kutatást, amelynek során megállapította, hogy a dombtetőn valaha kőépület állt, amelynek korát az előkerült leletanyag alapján a XIII-XIV. századra helyezte.

A 'Kisvár' azonos egy 1290-es oklevélben szereplő "Zeuleus" nevű castrummal. Ebben a dokumentumban arról olvashatunk, hogy a Kacsics és a Rátót nemzetség tagjai kibékülnek egymással. Az Aba Amadé nádor közvetítésével létrejött egyezségben arról olvashatunk, hogy a Rátótok visszaadják és helyreállítják az ellenségeskedés során elpusztított épületeket és várakat, így Szőlős várát is.

Simon Zoltán kutatásai szerint a várdomb részben sánccal erősített volt, amelynek platóján egy 9,5 x 6,8 m külső méretű szabálytalan téglalap alakú épület állt, amely az okleveles említés és a leletanyag egybevetéséből megállapíthatóan legkésőbb 1290-ben elpusztult.

A várat Simon Zoltán szerint a Kacsics nem Illés ágából származó Illés fia Simon építette 1270 és 1280 között történt meggyilkolása előtt .

GPS: É 47° 57.662 (47.961033)
K 19° 40.797 (19.679951)

A Kisvárat Mátraszőlős község északnyugati szélén találjuk meg. Néhány perces sétával megközelíthető a településen átvezető patak bal oldalán az utolsó parkolási lehetőségtől.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció