Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Rehó - RăhăuRomániaErdély és PartiumSzeben vármegye - Vár

  • Történelem

Rehó vára

Szászsebes és Szerdahely között, az egykori Szeben vármegyében fekvő Rehó (reichenau, Răhău) község határában egykor vár állott, melyet régi erdélyi kéziratos térképek is jelöltek. A Szászföld várait kutató M. J. Ackner is említést tett róla 1857-ben. Az ő idejében azonban – mint írja – e várnak már nyomai sem látszódtak. 

A vár helyét egykoron jelölő régi térképeket jelenleg a nagyszebeni Brukenthal Múzeum őrzi. Ezt ottjártunkkor, 2005. tavaszán sajnos nem volt módunk megtekinteni, így a mára teljesen elfeledett helyszín beazonosítására, felkeresésére sem volt lehetőségünk. Dr. Dénes József feltételezése szerint a vár helye valószínűleg a Rehó falu központjától DNy-ra, kb. 1,5 km-re fekvő, 430 m magas hegytetőn található.


Források:


Ipolyi Arnold: magyar régészeti repertorium. Várak. Archeologiai Közlemények. II. (1861). 261. 

M. J. Ackner: Die römischen alterthümer und deutschen Burgen in Siebenbürgen. Wien. 1857. 59.

Eduard Albert Bielz: Die burgen und ruinen in Siebenbürgen. Jahrbuch des Siebenbürgischen Karpathenvereins. Hermannstadt. 1899. (XIX.). 25.


/Karczag Ákos/

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció