Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MátraszőlősMagyarországNógrád vármegyeNógrád történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

A templom a XIV. században épült, később többször átalakították.

Település belsejében, dombtetőn, szabadon álló, középkori, de a 17. században felújított r. k. plébánia templom, téglalap alakú hajóval, a nyolcszög 3 oldalával záruló szentéllyel, a hajó déli oldalán gótikus kapuépítménnyel, a szentély északi oldalán sekrestyével, végül a szentély keleti falához épült négyzet alakú toronnyal.
A hajón cseréppel fedett, nyugati oldalon kontyolt tető, a tornyon bádoggal fedett törtvonalú sisakdísz.
A nyugati homlokzat egyszerű, dísztelen, az üres homlokzat közepén kétszárnyú, téglalap alakú kapu.
A hajó déli homlokzatán két szegmensíves ablak között csúcsíves, gótikus kapuépítmény. A szentély déli falán csúcsíves ablak.
A négyzetes tornyot párkányok tagolják 3 szintre. Torony keleti oldalán csúcsíves bejárat, felette emléktábla. Első emeltén kisebb csúcsíves ablakok, majd a második emeleten nagyobb csúcsíves harangablakok. Órapárkány óra nélkül, törtvonalú sisakdísz. Északi oldalon a hajót a homlokzat nyugati végénél lévő szegmensíves ablak világítja meg, szentélyen szintén egy ablak és a szentély északi falához épült sekrestye. Templom körül körítőfal maradványaival (Forrás: Műemlékem.hu).

GPS: É 47° 57.510 (47.958500)
K 19° 40.931 (19.682182)

Mátraszőlős, Szent Erzsébet téren található a templom.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció