Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Dubravica - DúbravicaSzlovákiaFelvidékZólyom történelmi vármegye - castellum

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az egyetlen rövid utcából álló Dubravica {Dúbravica} község elején, kisebb magaslaton omladoznak az egykori nemesi épület maradványai. Mivel régészeti feltárást még nem végeztek az elhanyagolt, erősen omladozó műemlékben, csak a régebbi véleményeket tudjuk ismertetni. Ez szerint az Urbányi – Esterházy nemesi család által a XVI. század első felében, az akkoriban uralkodó reneszánsz ízlésvilág jegyei szerint emeltetett várkastély korai része egy hosszúkás, téglaalap alakú épület lehetett, melynek az ÉNy-i oldalon létesített bejáratát egy négyszögletes őrtorony védelmezte. Védőművei nem tették lehetővé nagyobb ellenséges támadás kivédését, de a portyázó könnyűlovasság ellenében biztonságos menedéket nyújthatott a nemesi famíliának és cselédségüknek. A háromemeletes épülethez, amely, mint földesúri birtokközpont szolgálta a nemes urait, a későbbiekben egy hosszúkás, egyemeletes lakószárnyat toldtak a DK-i oldalon. A kisebb dombon emelkedő várkastély előtt gazdasági rendeltetésű udvart öveztek a kerítőfalak, míg a DNy-i részen egy másik lakórészt alakítottak ki. Divald Kornél művészettörténész, a Felvidék műértő fényképésze jegyezte fel a következőket, itt járta alkalmából: „Felső-magyarországi reneszánsz stílű, emeletes homlokzata közepén kiugró bástya, sgrafitto nyomok. A falkerítés kapuja melletti földszintes épületen hullámvonalas sgrafitto díszítés. Belseje átalakítva, több parasztcsalád lakásának szolgált s elhanyagolt.”

Egy 2005. áprilisi terepbejárás tanúsága szerint a dubravicai várkastély tömbje lakatlan, magára hagyatva omladozik.

Szatmári Tamás

GPS: É 48° 40.625 (48.677078)
K 19° 16.378 (19.272966)

Megközelítése: Szlovákia középső területén, Besztercebánya {Banská Bystrica} városától DK-re az 591-es főút vezeti el a személygépkocsival közlekedőket Cserény {Čerín} településére, ahonnét ÉK-felé a második község Dubravica {Dúbravica}. A kicsiny település egyetlen utcájának elején, a jobboldali domb tetején romladozik az egykoron szebb napokat látott reneszánsz várkastély tömbje.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció