Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

OrahovicaHorvátországHorvát-SzlavónországVerőce vármegye - Raholca, vár alatti kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép

A kastély története ismeretlen. Nem tudni, hogy ki és mikor építette. Egyetlen említése történik meg, mégpedig egy 1702-es adóösszeírásban, mely inkább, a kastély fölötti Raholca várának állapotával foglalkozik.

A kastély mai állapota:

A kastélynak mára csak az északi és a nyugati falai maradtak fenn, mondhatni teljes magasságukban. A maradványok alapján a kastély, egy nyugat-kelet irányú, szabályos téglalapot formáz, melynek északi fala kb. 35 métert, nyugati fala kb. 14 métert, tesz ki. A kastély valaha egy emeletes lehetett, melynek nyugati harmadában egy pince húzódhatott. A pinceszintet a földszinttől, egy konzolokon nyugvó födémszerkezet választotta el. A földszint és az I. emelet közti födémszerkezetet, egy gerendákra helyezett járóosztály alkotta, melynek gerendafészkei máig megfigyelhetők. A kastély védőtornyokkal nem rendelkezett, ám a faakl vastagsága alapján, akár védelemre is alkalmas volt. A védelmet erősíthették, az északi falban feltételezhető kapubejárat körül látható szűk, lőrésszerű nyílások. Itt, jóllehet nehezen megfigyelhetően, egy kapuvédőmű-szerű terepalakzat is található. A kastély, az eredeti állapotához képest biztos, hogy legalább egyszer átalakításra került, melynek során, az eredeti, védhető, északi bejáratot délre helyezték át, mely immár a kastély déli oldala felé fordult. Itt most is megtalálhatók az egykori kastélypark részét képező, tájjellegű park maradványai. A kastély érdekességét képezi, a kastély délnyugati sarkában található kandalló maradványai, melynek a kandalló felső– füstgűjtő– felépítményét tartó konzoljai máig jó állapotban maradtak fenn. A kastély maradványai jelenleg egy működő kőbánya területén fekszenek, ennek ellenére szabadon látogatható.

GPS: É 45° 31.044 (45.517399)
K 17° 51.267 (17.854450)

Megközelítése: A kastélyrom (és magának Raholca várának) megközelítése (az egyéb látnivalók miatt), az alábbi útvonalon javasolt: Pécs – Drávaszabolcs határátkelőhely - Našice észak - elkerülőút Zágráb felé - Našice/Martin (johannita rendház maradványai és temploma) - Donja Matučina (gótikus templom) - Feričanci (barokk kastély) - Orahovica centrum. Orahovica központjába, a kettesjelzésű főútról balra térünk le, majd áthaladva Orahovica kisvárosán, utunkat egyenesen délnek, Kutjevo irányába vesszük. A délnek vezető úton, Orahovica plébániatemplomát balkéznek elhagyva haladunk tovább Duzluk településéig, mely Orahovica szabadidős központjának tekintheto. Raholca váráról, a falu északi határából tudjuk a legjobb távoli fényképeket készíteni. A továbbiakban is felfelé haladunk egy meglehetősen kanyargós úton, míg Duzluk falu közepén egy postaépülethez, illetve egy közlekedési tükörhöz nem érünk. A tükörnél jobbra, egy „Jezero”jelzésű táblánál fordulunk le, mely egyirányú útként, először Raholca várához vezető turistaúthoz vezet, ám nekünk a Raholca vára alatti kastélyhoz még tovább kell mennünk. Ehhez meg kell kerülni az itt kialakított mesterséges tavat, majd egy dombgerincen átbukva, már a kastély közelébe érünk. A jó minőségű, kőzúzalékos út, jobbra visszavezet Orahovica településére, míg maga a kastélyrom, balra egy erdős részen található. Itt parkolásra kiválóan alkalmas területeket találhatunk, ahonnan a kastély romjai már könnyedén bejárhatók. Fontos! A kastély felkeresése után, az egyirányú út miatt, csak Orahovicába mehetünk vissza! Erre, az Orahovica környéki látnivalók felkeresésekor ügyeljünk!

NVA
Várak Kastélyok Templomok évkönyv