Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Liptószentiván - Liptovský JánSzlovákiaFelvidékLiptó vármegye - Szentiván, Liptószentiván (Liptovský Ján)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Liptószentmiklós közelében, tőle D – DK-re található Liptószentiván (Liptovský Ján) község. A faluban található 14. századi eredetű templomát ma is várfal övezi.

A Keresztelő Szent Jánosnak szentelt templomot a 14. század első felében emelték. Építtetői a cseh származású Bogomér comes fiának, Bodónak leszármazottai, akik egyben a Szentiványiak ősei is voltak. Egy osztálylevélből tudjuk, hogy a templom 1349-ben már bizonyosan fennáll. Miklós nevű plébánosát már 1346-ban említik, sőt, Myskovszky szerint már 1327-ben is van róla írott forrás.

Először 1877-ben Myskovszky Viktor foglalkozott ezzel az igen szépen fennmaradt középkori egyházi épülettel. Leírja a szabálytalan polygonális záródású, félköríves ablakokkal ellátott, boltozatos szentélyt, a famennyezetes, déli irányban kibővített templomhajót. A hajó északi oldalán található kapuzat egyszerű, romanizáló. Említi a templom keresztelőmedencéjét is, mely szerinte a 15. századból való. A templom három lépcsőfokkal magasabb szentélye alatt a Szentiványi családsírboltja van, amiben, mint írja, „valóságos épségben levő mumia-alaku s még ép ruhával ellátott holttestek nagy számmal találhatók”. Hosszasan foglalkozik a szentély kövezetébe süllyesztett Szentiványi család címerével is.

Myskovszky a templomot övező várfalat is megemlíti: „A szent-iványi templom lőrésekkel ellátott körfallal van megerősítve, melynek északi egyetlen kapuzata mellett áll azon négyszegletű torony, hol a Szentiványi-család okmányai jelenleg is őriztetnek.” A lőréses kerítőfal K-i részét mára elbontották, helyén újkori, kőből épült pincét alakítottak ki. A kerítőfal ÉK-i részén található a ma is álló kaputorony, a mellette lévő fedett bejárattal. A fal DK-i részén egy, a fal síkjából kiugró, szögletes torony lepusztult fala figyelhető meg. A fal déli részén ma is több lőrés látható.

Forrás:

Myskovszky Viktor: Liptómegye középkori építészeti műemlékei. Archeologiai Közlemények. (1877.) XI. köt. / II. 

füzet. 17-19.

Zolnay László: A régi zólyomi ispánság építkezéseinek történetéhez. Ars Hungarica. 1977/2. sz. 203, 214.

/Karczag Ákos/ 

GPS: É 49° 2.696 (49.044933)
K 19° 40.604 (19.676735)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!