Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Liptószentmihály - Liptovský MichalSzlovákiaFelvidékLiptó történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Liptószentmihály (Liptovsk� Michal) község északi részében, a Vág bal partja fölötti dombon védőfallal kerített, középkori eredetű templomot találunk.

Temploma a 14. század első felében épült. 1346-ban Jakab nevű plébánosáról olvashatunk, ekkor tehát már bizonyosan állt.

Myskovszky Viktor is járt itt, 1877-ben így ír a templomról: „Alaprajza egyedüli a maga nemében Liptóban, miután a hajó ép oly szélességgel bír, mint a szentély, s így ennek következtében kívülről mind a szentély, mind pedig hajójának hosszfala egy irányba esik.” Megemlíti a sokszögzáródású szentélyt, a fafödémes templomhajót, a szentély hat, a hajó öt csúcsíves ablakát. A presbiterium északi oldalán lévő sekrestyének három ablaka, mint írja, szintén csúcsíves. Szól arról is, hogy a csúcsíves keresztboltozaton lévő zárókövet hatágú csillagrózsa díszíti. Hosszasan foglalkozik a hajó déli oldalán lévő díszkapuzattal és a szentély északkeleti falán lévő szentségfülke farácsozatos ajtajával.

A templomot övező védőfalat sajnos már a 19. század közepén visszabontották, lőréseit betömték. A D-i falat egészen újjáépítették. Ma a védőfal koronáját zsindely fedi.

Forrás:

Myskovszky Viktor: Liptómegye középkori építészeti műemlékei. Archeologiai Közlemények. (1877.) XI. köt. / II. 

füzet. 55-56.

Zolnay László: A régi zólyomi ispánság építkezéseinek történetéhez. Ars Hungarica. 1977/2. sz. 208.

/Karczag Ákos/ 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 49° 5.798 (49.096630)
K 19° 26.105 (19.435076)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció