Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Hybbe - HybeSzlovákiaFelvidékLiptó történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

A Liptóújvártól keletre fekvő Hybbe (Hybe) község első írásos említése 1239-ből származik. A 13. században német telepesek virágoztatták fel a helységet, mely 1265-ben városi rangra emelkedett, 1390-től a liptóújvári uradalom része volt.

A falu római-katolikus plébániatemploma 1300 körül épült, majd a későbbi évszázadok során több átépítésen esett át, így magán hordozza a gótikus, a barokk és a klasszicista építészet jegyeit is. A 16. században a templomot erődfallal vették körül.

A templom kriptájában nyugszik Balassi Bálint, a magyar nyelvű reneszánsz költészet legnagyobb mestere. Balassi 1554-ben Zólyom várában született, gyermekkorát és ifjúsága egy részét a Hybbe közelében lévő Liptóújvárban töltötte. A török elleni felszabadító háború során, 1594. májusában Esztergom ostormánál sebesült és halt meg.

1898-ban a templomban emléktáblát helyeztek el a templomban, sírja a szentély alatt, pontosan nem ismert helyen van.

/A hybbei templomban elhelyezett leírás nyomán/

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 49° 2.734 (49.045570)
K 19° 49.734 (19.828903)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció