Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vichodna - VýchodnáSzlovákiaFelvidékLiptó vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Vichodna (Východná) községtől keletre, a Fehér-Vág mély völgye fölött három – egyidőben emelt, ill. egymással részben összefüggő – középkori erődítés található az erdő sűrűjében.

1. vár (Zámcisko I): a várat, melynek eredeti mérete 25x10m volt, egy kettős bástyával történő megerősítés kb. 25x17 m területűvé bővített. Az erődítés két árokból és egy sáncból állt, a bástyával szemben egyszeres sáncot és árkot építettek. Az itt zajló rövid ásatás kiderítette, hogy a várat legalább kétszer átépítették, melyet a pénzleletek alapján 1434/1444-1467 közé datáltak. A vár belterületén egy kőből és fából épült házat, annak kályháját, valamint egy sziklába mélyített pincét tártak fel. A feltárt leletek között számos fegyver maradványa került elő.

2. vár (Zámcisko II): az 1. vártól (Zámcisko I.) 80 m-re DNy-ra egy magányos kiemelkedésen 8x10 m-es lakótorony nyomai látszanak, melyet az északi és a nyugati oldalon árokkal és sánccal erősítettek. Kutatóárokkal átvágták a platót, melynek során egy fa-kő szerkezetű építmény erősen megégett maradványaira bukkantak. A leletek alapján az előző kisvárral egyidőben létező objektum lehetett.

3. vár (Zámcisko III): a 2. vártól (Zámcisko II.) nyugatra, 110 m-re található egy további, sánccal és árokkal megerősített kis vár a 15. századból, melyben hadfelszerelési tárgyakat találtak a régészek. Kutatóárokkal sikerült a várban lévő épületet jobban megvizsgálni. A sáncokon belül egy habarcsos kőfalból valamint fából emelt épület maradványait találták meg.

E három kis vár történetéről nem sokat tudunk. Építésük valószínűleg a 15. század 3. negyedébea, huszita háborúk időszakára esik, amikor ezen a területen hatalmi harcok dúltak Komorowsky Péter és Szentmiklósi Pankrác között. Később feltehetően a Vichodna faluból errefelé vezető régi földutat vigyázták innen.

Sajnos napjainkban e várak területét szinte áttekinthetetlenné teszi a sűrű bozót, ezért inkább a lombtalan időszakban, kora tavasszal vagy késő ősszel célszerű felkeresni. A felszínen falmaradványok már nem látszanak, csupán a sáncok és árkok, a belső épületek terepalakulatai és a szerteszét heverő kőtörmelék figyelhető meg.

GPS: É 49° 3.492 (49.058205)
K 19° 55.649 (19.927481)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció