Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászörményes - Urmesch - OrmenişRomániaGyőr-Moson-Sopron vármegyeKis-Küküllő történelmi vármegye - erődtemplom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Küküllőközi dombvidék területén, a Szt. Iván patak mellett fekszik Szászörményes (Irmesch, Ormeniş) falu, melyet először 1319-ben „villa Ermeu” néven említ oklevél.

1370-ben plébániatemploma van, ekkor Miklós a plébános. 1374-ből István plébános ismeretes. Az erről szóló oklevélből azt is megtudjuk, hogy temploma Szent János tiszteletére volt szentelve.

A falu szász evangélikus erődtemploma gótikus csarnoktemplom, támpilléres szentélye a nyolcszög három oldalával záródik, hajója elé nem építettek tornyot. A templomot négyszög alaprajzú védőfal keríti, melynek szentély felőli szakaszánál magas védőtorony áll, ennek felső szintjén, a sokszögű gúlasisak alatt faerkély fut körbe, ez alatt pedig lőréseket képeztek ki a torony falában.

Források:

Karzcag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 788.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 19.499 (46.324986)
K 24° 32.659 (24.544317)

Az erődtemplom a település középtáján, a főút mellett található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció