Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Magyarbikal - BicălatuRomániaErdély és PartiumKolozs történelmi vármegye - Farkasvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Kalotaszeghez tartozó Magyarbikal (Bic�latu) falu a Kolozsvár-Almási hegycsoport déli részén, a Bikali (Zsoboki)-patak mellett fekszik. A község K-i, szélső házaitól északnyugati irányban, légvonalban 1,5 km-es távolságban magasodik a várdomb, amelyet a tőle É-ra fekvő Őrheggyel egy alacsonyabb nyereg köt össze. Az egykor itt fennállt várról okleveles említés nem maradt. Jellege ill. az itt ásatók véleménye szerint középkori vár lehetett.

Megközelítésekor a falu széléhez közeli szőlődombon magasodó acélállványhoz kell eljutnunk, és onnan a legelőkön lévő földúton már könnyen eljutunk a várig.Az ovális alaprajzú plató déli végénél egy kb. 6 m átmérőjű mélyedést találunk, amelynek szélénél csekély falmaradvány figyelhető meg. Itt tájékozódó jellegű feltáráskor habarcsos tégla- és kőfalak maradványai kerültek elő. Az ásatás hosszanti irányú kutatóárkai és kisebb kincskeresőgödrök ma is megfigyelhetőek. A vár belső területe körül, néhány méterrel alacsonyabb szinten egy 3-5 méter széles platót láthatunk, melynek szélén ma már sánc nyomai nem látszanak. Ezzel koncentrikusan, kb. 20 méternyi távolságban, 6-8 méterrel alacsonyabb szinten a várdomb peremén, az ovális domb alakját követve újabb plató figyelhető meg, melynek szélén csekély domborulat jelzi az egykori külső palánk nyomvonalát.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 297.

 

GPS: É 46° 53.678 (46.894627)
K 23° 3.498 (23.058292)

A Kalotaszeghez tartozó Magyarbikal (Bicălatu) falu a Kolozsvár-Almási hegycsoport déli részén, a Bikali (Zsoboki)-patak mellett fekszik. A község K-i, szélső házaitól északnyugati irányban, légvonalban 1,5 km-es távolságban magasodik a várdomb, amelyet a tőle É-ra fekvő Őrheggyel egy alacsonyabb nyereg köt össze. Megközelítésekor a falu széléhez közeli szőlődombon magasodó acélállványhoz kell eljutnunk, és onnan a legelőkön lévő földúton már könnyen eljutunk a várig.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció