Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bedecs - BedeciuRomániaErdély és PartiumKolozs vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A Gyalui-havasok ÉNy-i részében húzódó Kucsuláta hegysor területén, a Lonka-patak mellett fekszik Bedecs (Bedeciu) falu. A községtől keletre, 2,5 km-re, egy fenyveserdővel borított ÉK-DNy irányú hegynyúlványon, melyet délkeletről a Vár-völgye, északról a Kapus-patak határol, találjuk a bedecsi vár csekély maradványait. A kisterületű, középkori hegyi várról okleveles említés nem maradt fenn. Jellege és maradványai alapján fennállása a 13-14. századra tehető.

A hegygerinctől kettős árokkal leválasztott kis vár területe 40x15 méter. Felszíne a kincskeresők turkálása miatt erősen bolygatott, ezért a vár alaprajza nehezen kivehető. Az északi oldalon, ahol kissé lankásabb a hegyoldal a Kapus-patak felé, a plató peremén várfal maradványát találjuk. A várfalnak egy 2 méter hosszú, szögben megtörő darabja 1-1,5 méter magasan ma is jól látható. A plató D-i részén a hegyoldal meredek és szakadékos, itt falazat nyoma nem figyelhető meg. A községben lakók elmondták, hogy az 1940-es években még több falszakasz is látszott a vár területén, ezeket azonban a kincskeresők szétdúlták.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 99.


GPS: É 46° 47.583 (46.793056)
K 23° 9.558 (23.159306)

A Gyalui-havasok ÉNy-i részében húzódó Kucsuláta hegysor területén, a Lonka-patak mellett fekszik Bedecs (Bedeciu) falu. A községtől keletre, 2,5 km-re, egy fenyveserdővel borított ÉK-DNy irányú hegynyúlványon, melyet délkeletről a Vár-völgye, északról a Kapus-patak határol, találjuk a bedecsi vár csekély maradványait.

Várak.hu mobil applikáció