Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MecseknádasdMagyarországBaranya vármegyeBaranya történelmi vármegye - Schlossberg

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Mecseknádasd, Schlossberg - A középkori Alsónádasd plébániatemploma

A falu fölé emelkedő, magas domb peremén fekszik az erősség. Eredetileg egy XIV. századi, háromhajós templom volt, melynek nyugati homlokzata elé még ugyanabban a században egy önálló tornyot építettek.

Nádasd legkorábbi említése 1235-ből, II. Endre Mázáról szóló adományleveléből ismert. A XV. században a Kórógyi, majd a Maróti család birtokában volt, 1473-tól a Monostori Csupor Miklós tulajdona. 1543-ban Pécs eleste után Nádasd is török kézre került. Egy 1554-ből származó török összeírás Nádasd településen Felsőnádasd, Alsónádasd és Kisnádasd részeket különböztet meg.

A török korban a templomot várrá alakítják át, amelyet Evlia Cselebi török utazó korabeli leírásából ismerünk: „Egy földhalom mandula alakű, kettős kerítésű palánka erős fallal… A várban  templomból átalakított Szulejmán dzsámi és negyven deszkatetejű ház van…”

A törökök a főhajót és a mellékhajót elválasztó pillérek vonalában emelt fallal három szakaszra osztották a hosszházat, sőt a déli mellékhajó alá még boltozott pincéket is ástak.

A templom és az erődítés feltárását 1973-1980 között G. Sándor Mária és Gerő Győző régészek végezték el. Az ásatás során felszínre került a többször átépített plébániatemplom valamint a templom körüli kerítőfal. A templom körítőfalának keleti oldalán előkerült egy kisebb torony maradványa is, mely valószínűleg a kaput védte. A déli oldalon a körítőfal nyomvonalának folytatásában palánkfalra utaló cölöplyukakat is feltártak

A török vár őrsége 1618-1619. évben 46 fő volt, de ágyút az összeírók egyet sem találtak a várban. A török kiűzése után a romok még sokáig látszottak, amint arról az újkori leírások is beszámolnak.

Jelenleg a késő gótikus templom maradványai láthatók a török kori átépítés nyomaival. A korábbi épületek a föld alatt rejtőznek.

GPS: É 46° 13.571 (46.226181)
K 18° 28.479 (18.474648)

Információ: A falu fölé emelkedő, magas domb peremén fekszik az erősség. A romkert a település központjából néhány perces sétával, vagy autóval is megközelíthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció