Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szarvaszó - Sarasău , SărăsăuRomániaErdély és PartiumMáramaros történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Gutin-hegységhez tartozó Kőhát, pontosabban a Szaploncai-hegysor északi lábánál, az itt északnyugatra tartó Tisza bal partján fekszik Szarvaszó (Saras�u) község. A Tiszától nyugatra fekvő Szarvaszó falu északi részén indul délnyugati irányba az az út, amelyen Szarvaszó várának közelébe juthatunk. A főúttól való letéréstől számítva az említett úton kb. 2 km-t kell délnyugati irányba haladnunk. Az út keresztezi a Szarvaszó nyugati széle mellett elhaladó vasutat, majd kb. 300 méter hosszan a falu széli házak között haladunk. Ezt követően a völgyben továbbautózva jobbra ismét házak bukkannak fel, és az úttól északnyugati irányban tűnik elénk a Várhegy. A Várhegy megmászásával csak az északi oldalon kísérletezhetünk. A kelet-nyugati irányban kb. 800 méter hosszan elnyúló hegygerinc keleti oldalához közelebb, 393 méter találjuk Szarvaszó várának csekély maradványait.

A területén végzett szondázó ásatásakor égett gerendadarabokat, valamint cseréptöredékeket találtak. A 12-13. századi leletek alapján úgy vélik, hogy a várat a 14. század kezdete előtt építették és lakták. Feltehetően ez a vár is a tatárjárás után emelt erődítményeink sorába tartozik, melyet talán helyi kisnemesek emeltek.

A szabálytalan alakú, de az oválishoz közelítő formájú vár védett területe 40 méter x 20 méter. Az északkeleti oldalon a hegygerinc néhány méter szélességűre szűkül, és a falu irányába lejt. A védett plató nyugati oldalán valaha árok húzódhatott, azonban ma már csak félhold alakban elnyúló, kb. 10 méter szélességű teraszt figyelhetünk itt meg. A vár területén épületmaradványok nincsenek. A vár déli oldalán meredek lejtő húzódik, itt külön védmű nem látszik és feltehetően eredetileg sem épült.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 409.

GPS: É 47° 56.911 (47.948517)
K 23° 48.103 (23.801718)

A Gutin-hegységhez tartozó Kőhát, pontosabban a Szaploncai-hegysor északi lábánál, az itt északnyugatra tartó Tisza bal partján fekszik Szarvaszó (Sarasău) község. A Tiszától nyugatra fekvő Szarvaszó falu északi részén indul délnyugati irányba az az út, amelyen Szarvaszó várának közelébe juthatunk. A főúttól való letéréstől számítva az említett úton kb. 2 km-t kell délnyugati irányba haladnunk. Az út keresztezi a Szarvaszó nyugati széle mellett elhaladó vasutat, majd kb. 300 méter hosszan a falu széli házak között haladunk. Ezt követően a völgyben továbbautózva jobbra ismét házak bukkannak fel, és az úttól északnyugati irányban tűnik elénk a Várhegy. A Várhegy megmászásával csak az északi oldalon kísérletezhetünk. A kelet-nyugati irányban kb. 800 méter hosszan elnyúló hegygerinc keleti oldalához közelebb, 393 méter találjuk Szarvaszó várának csekély maradványait.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció