Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Prkosi - PrkosiBosznia-HercegovinaBoszniaBosznia vármegye - Kulenovics torony, Kulenović

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Prkosi (Bosanski Petrovac) egy falu a Kulen Vakuf-Vrtoče közti út mentén. A faluban az ismert Kulen kapitány, az osztrovicai kapitányság kapitánya, 1800 körül egy négyemeletes tornyot és mellé egy hatalmas odzsakot (udvarházat) építetett, mely egy időre az osztrovicai kapitányság székhelyeként is működött. A 10,5x10,5 méteres, egykor kb. 20 m magas torony legfelső emelete fából készült. Az 1876. évben az odzsak egy tűzvészben leégett, és a toronynak is minden fából épített része kiégett. A toronynak 1934-ben is álltak a falai egészen a harmadik emeletet magasságáig. A torony körül egy kb. 40x50 méteres, fallal övezett udvar található. A hagyomány szerint, az udvaron lévő istálló bokszaiban, kb. 100 lovat tartottak. A torony tulajdonosa 1934-ben Simo Zorić volt

A vár mai állapota:

A torony romjait 2012. április 20-án, Keserű László és Szabó Tibor társaságában látogattuk meg. A most is 4 emelet magasságában álló torony a 19. szd. elején egy török földbirtokos uradalmi székhelyeként épült. A torony, jól mutatja a 19. századi oszmán uralom közbiztonsági állapotát is. Szemben az észak horvátországi, magyarországi uradalmi székhelyekként feltűnő barokk kastélyokkal, ezek a lakótornyok komoly fegyveres támadások elhárítására épültek, ami arra utal, hogy a Boszniát uraló oszmán hatalom földbirtokos rétege a nagyobb településekre szorult vissza, vagy a magánbirtokaikon épült, várszerűen megerősített vidéki udvarházaikba költöztek.

A prkosi Kulenovics torony (kb. 10,5x10,5 m) egy kb. 50x40 méteres, a falak aljában lőrésekkel ellátott, kb. 3-4 m magas falakkal övezett udvar északi részén, az északi védőfal közepén helyezkedik el. A torony falait viszonylag nagy ablaknyílásokkal törték át, ami a lakófunkcióhoz kellett, de az ablakok mellé „V” alakú lőréseket helyeztek el a torony minden oldalára és minden szintjére.

A torony bejárat is az első emelet magasságában nyílott, a torony keleti falában. A torony bejáratának biztosítására, egy kicsiny félkör alakú és eredetileg toronyszerű lépcsőtornyot készítettek. A „lépcsőtorony” feltehetőleg utólag készülhetett, mivel a torony keleti oldalának belső oldalán, most is jól látható lőrésnyílások vannak, amelyek a lépcsőtorony felépülése után, „vakok” lettek. Ez alapján, a toronybejáratot korábban, egy fából készült lépcsőzeten át lehetett megközelíteni.

A torony felkeresése a tekintélyes maradványok, valamint építészeti megoldásai miatt ajánlott.

Szatanek József

Forrás:

Hamdija Kreševljaković: KULE I ODŽACI U BOSNI I HERCEGOVINI. - Naše starine, II/1954, str. 82.

GPS: É 44° 37.008 (44.616798)
K 16° 6.853 (16.114223)

Prkosi tanyaszerű települése a Kulen Vakuf - Bosanski Petrovac közti makadámos út közepe táján, Kulen Vakuftól kb. 7 kilométerre található. A fenti útról egy táblának megfelelően északnak térünk le, majd kb. 1 km után érjük el a romokat. Miután a vidék meglehetősen néptelen, GPS készülék használata ajánlott.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció