Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

DvorHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Levernica

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

„Novi-Levernica (61. kép) Az Una folyó bal partja menti Dvor településétől délkeletre, a mai Bosanski Novi-val szembeni dombon 1788-ban egy Levernica-nak nevezett kisebb erődítést emeltek. Az erődnek, hosszan elnyújtott szabálytalan alaprajza volt, melynek keskenyebb, egy sor ágyúállásokkal ellátott oldala az Una másik oldalán található boszniai török erősség felé irányult (61. kép). A hosszanti oldalak közepén egy-egy háromszögletű, magas ágyúállásokkal ellátott kiugrás volt található. Az erőd közepén a helyőrség elhelyezésére szolgáló építmény volt, kisebb kaszárnyákkal. Az erődöt két irányból, az erődöt nem teljesen körülvevő sáncokon keresztül lehetett megközelíteni.”

Az erősség mai állapota:

A 18. századi erősség maradványait 2012. 04. 19-én, Keserű László és Szabó Tibor társaságában kerestük fel. Az erőd sáncai és árkai ma is jól megfigyelhetők. Sajnos a felépítése óta eltelt időszakban egy erdő lepte be a várnak helyet adó dombvég oldalait, így az eredetileg ellenőrzött Bosanski Novi erődje (már nem létezik) és átkelőhelye is takarva van.

Szatanek József

Forrás:

Andrej Žmegač: Bastioni kontinentalne Hrvatske, 2000. Golden marketing, Zágráb,

GPS: É 45° 3.279 (45.054646)
K 16° 22.281 (16.371342)

Levernica 18. századi erődjének maradványai Dvor településről érhetők el a legkönnyebben. Dvort, Bosanski Novi, azaz a horvát-bosnyák határátkelőhely irányában hagyjuk el, majd áthaladunk a Žirovnica patak hídján. A híd után jobbról már a maradványokat rejtő dombvonulat kíséri az útunkat. Az úton addig kell mennünk, míg egy jobbra tartó útat látunk. A személykocsival is járható út, egy viszonylag tágasabb területről vezet fölfelé, a domb tetején található temetőhöz. Az erőd maradványai a főút és a temető közti erdei út felénél, egy kanyarban balra találhatók.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció