Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MegyaszóMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén vármegyeZemplén történelmi vármegye - Erődtemplom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Megyaszó, református templom erődítménye

Megyaszó erődfallal körülvett református temploma a régi településmag közepén, közelebbről a település keleti oldalán húzódó dombsor egyik, nyugat felé előrenyúló tagján emelkedik. A templomot szabálytalan négyszög alakban erődfal veszi körbe. Ennek mind a négy sarkán egy-egy igen szűk, részben a falsíkok élében álló saroktornya volt, amelyek mára erősen romos állapotba kerültek

A feltehetően egyszintes védművek között nincs két pontosan egyforma méretű és alaprajzú. A hosszanti falakon lőréssor fut végig, azonban a nyílások változó méretűek és szabálytalan ritmusban helyezkednek el, sőt nem is pontosan egy síkban húzódnak. Ezen eltérések miatt feltételezhető, hogy védműrendszert egy helyi mester emelhette, aki bár kétségkívül látott hasonló védművet és annak feladatát is megértette, de nem rendelkezhetett elegendő szaktudással a gondos kivitelezéshez.

Genthon István szerint a lőrésessarokbástyás négyszögletű kerítőfal a 16–17. századból származik. 1980-ban Szabadfalvi József foglalta össze röviden a templom történetét a korábbi irodalom alapján, utalva arra, hogy az erődítmény „huszita” eredete, illetve törökkori eredete egyaránt felmerült az eddigi irodalomban. Később Várady József ad pontosabb kormeghatározást az erődítésre, miszerint a templom 1615. évi építésének évében létesítették az erődfalat is.

A település történetét 1990-ben levéltári forráskutatás alapján feldolgozó Hankó Zoltán az erődítmény építését az 1566. évi tatár támadást követően a 16. sz. második felére helyezi. Az ő adatait használta fel 1992-ben Szabadfalvi József, majd 2001-ben Tolnai Gergely is, aki kifejezetten az erődítést vizsgálta és összefoglalásában a templom körüli várfal Nováki Gyula és Sárközy Sebestyén 1998. évben készített felmérését is közölte.

A település temploma először az 1332–1335. évi pápai tizedjegyzékben szerepel. Az eddigi irodalom a fennálló templom legrégibb részének számító, a tízszög négy oldalával záruló szentélyét a 15. századból származtatja. A települést 1566-ban a tatár-, 1599-ben, pedig török-tatár csapatok pusztították el, amikor feltehetően a temploma is rombadőlhetett. 1606-ban az elpusztított településre hajdúk telepedtek be, akik 1615-re állították helyre a templomot. Erre utal a torony feljárójában olvasható felirat is. A nyugati homlokzat előtt álló tornyot kilencven évvel később, 1704-ben emelték. 1713-ban földrengés rongálta meg az egész épületet.

Megyaszón igen sokáig épségben megőrízték a templom védműveit. A fennmaradt egyházi iratok szerint még 1779-ben is intézkednek védőfal megújításáról. A templomban tároltak szakállas puskákat is, melyből kettőt is találtak a bástyákban. Sajnos az egyik 1934-ben, míg a másik tíz évvel később kallódott el.

1901–1902-ben a roskadozó és kicsiny templomot a régi szentély és a torony kivételével elbontották, és a templom mai alakját kialakítva azt egy jelentős méretű kereszthajóval bővítették. A körítőfal nyugati oldalának 1901. évi elbontásával itt modern kerítést és a torony tengelyében díszlépcsősoros kapubejáratot alakítottak ki, illetve ekkor törtek az É-i oldalon is új kaput a várfalba. Az átépítéskor mind a templomban, mind a templom körül Szendrei János kisebb ásatást is végzett, de ez jelentősebb eredményt nem hozott.

Források:

Borsod-Abaúj-Zemplén megye várai az ókortól a kuruc korig,
Magyarország várainak topográfiája - Miskolc 2007

Tolnai Gergely - Templomvárak, erődtemplomok Magyarországon - Esztergom 2001

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 11.364 (48.189400)
K 21° 3.211 (21.053514)

Információ: Megyaszó erődfallal körülvett református temploma a régi településmag közepén, a Hősők út és a Ságvári köz találkozásánál helyezkedik el.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció