Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NagyvátyMagyarországBaranya vármegyeBaranya történelmi vármegye - Várdomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A Baranya megye földrajzi nevei című kiadvány alapján, (I-II. Szerk.: Pesti János. Pécs, 1982. I. 445. 85/15; 85/11):

- a Kisvár-hegynek is nevezett magaslaton többszörös árokkal és sánccal védett "tipikus földvár".

- A gyűrűfűi határon emelkedő Várdombon pinceüreg és falmaradvány látható. A két hely valószínűleg ugyanaz! - Dr. Dénes József véleménye alapján, a várhelyen egy ismeretlen történetű, Árpád-kori kisvár található. Talán a mára elpusztult Csigolya falu birtokosáé lehetett.

- A vár nem azonos a Nagyváty – Nagyvár nevű várhellyel, ami Szt. István király idejében, egy székely ispánságnak volt a székhelye.

A Nagyváty-Várdomb nevű topográfiai pont a fenti adatok alapján, 2011. október 30-án, Szatanek Kata társaságában került bejárásra.

A várhely rövid leírása:

Szatanek József.

Noha a felkeresni kívánt Várdomb Nagyváty település területéhez tartozik, ám pontosan a Nagyváty-Dinnyeberki településhatárán fekszík, így a megközelítése Szentlőrinc felöl a legkönnyebb. Szentlőrincet északnak, Bükkösd falu irányában hagyjuk el, majd Cserdi faluban balra, Helesfa irányába fordulunk. Helesfán áthaladunk, Dinnyeberkibe, ahol a fali első harmadában, még a templom előtt egy balra tartó, Gyűrűfű ökofaluba vezető útra kell lekanyarodnunk. Eze a Gyűrűfűbe tartó, zúzalékköves úton egészen a vár előterébe érhetünk, ahol egy nagy mezőt találunk. Itt le kell parkolnunk, mert utunkat már gyalog kell folytatnunk. A mezőn átvágva, át kell kelnünk egy patakon és máris a várdom északi lábánál vagyunk, de ne vágjunk rögtön a dombnak, hanem kerüljük meg és nyugatról a domb nyaktagja felől másszük meg a máshol igen meredek dombot.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció